Przepis idealny na Morawski plaster wieprzowiny na piwie: Kiedy wyciągnąłem go z piekarnika, każdy prosi o dokładkę.

Pyszny obiad z wieprzowiny, piwa oraz czosnku. To nie lada gratka dla smakoszy tego rodzaju mięsa. Przepis ten doskonale nadaje się również jako świąteczne danie.

Potrzebujesz:

  • 4 plastry udźca wieprzowego
  • sól pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 150-200 ml piwa
  • olej
  • mąka pszenna

Przygotowanie:

Wymieszaj trzepaczką musztardę, oliwę i pieprz. Rozbij plastry mięsa i odpraw. Posmaruj marynatą plastry mięsa. Przeciśnij czosnek przez praskę.

W naczyniu do pieczenia rozgrzej odrobinę oleju i krótko podsmaż na niej czosnek. Plastry mięsa oprósz z obu stron mąką i ułóż na patelni (zdejmij z niej wcześniej czosnek, aby się nie przypalił). Smaż z obu stron. Gdy uwolni się z niej sok polej mięso piwem i dodaj czosnek. Wstaw naczynie do piekarnika.

Piecz około 1,5 godziny w temperaturze  około 190°C do momentu, gdy mięso będzie miękkie, od czasu do możesz polewać je powstałym sosem.

Możesz także za pomocą mąki zagęścić sos. Ziemniaki lub makaron będą dobrze komponowały się z mięsem. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!