Pieczone plastry wieprzowiny: Odkąd spróbowaliśmy tego pysznego mięsa, już nie robimy w tradycyjny sposób

Doskonały przepis dla fanów soczystych schabów. Pomoże on zaskoczyć rodzinę, a jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności i poświęcania dużej ilości czasu.

Składniki:

  • 1 kg ładnego schabu wieprzowego
  • 1 pomidor
  • 2 cebule
  • 240 g sera
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Przygotowanie:

Pokrojoną w pół-pierścienie cebulę włóż do przygotowanej wcześniej miski. Dodaj do niej majonez, pieprz i sól, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Umyte pomidory pokrój w koła. W kolejnej miseczce wymieszaj ze sobą śmietanę lub jogurt oraz keczup i musztardę.

Pora na przygotowanie mięsa. Pokrój schab w plastry. Powinny mieć grubość ok. 1,5 cm. Po obu stronach natnij je we wzór „siateczki”. Teraz posól je i dopraw z obu stron.

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i umieść na nim przygotowane mięso. Każdy kawałek posmaruj sosem, a następnie połóż na nim plasterek pomidora i cebulę.

Piecz je przykryte folią w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50 minut. Pod koniec czasu zdejmij folię i na każdym kawałku połóż plasterek sera, a następnie piecz wszystko przez kolejne 10 minut. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!