Pieczone plastry wieprzowiny: Odkąd spróbowaliśmy tego pysznego mięsa, już nie robimy w tradycyjny sposób
Doskonały przepis dla fanów soczystych schabów. Pomoże on zaskoczyć rodzinę, a jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności i poświęcania dużej ilości czasu.
Składniki:
- 1 kg ładnego schabu wieprzowego
- 1 pomidor
- 2 cebule
- 240 g sera
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- do smaku: sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Pokrojoną w pół-pierścienie cebulę włóż do przygotowanej wcześniej miski. Dodaj do niej majonez, pieprz i sól, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Umyte pomidory pokrój w koła. W kolejnej miseczce wymieszaj ze sobą śmietanę lub jogurt oraz keczup i musztardę.
Pora na przygotowanie mięsa. Pokrój schab w plastry. Powinny mieć grubość ok. 1,5 cm. Po obu stronach natnij je we wzór „siateczki”. Teraz posól je i dopraw z obu stron.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i umieść na nim przygotowane mięso. Każdy kawałek posmaruj sosem, a następnie połóż na nim plasterek pomidora i cebulę.
Comments