Przepyszna sałatka wielowarstwowa „gość przy stole”. Niezwykle efektowna i smaczna. Przepis wart zapisania.

Najpierw obieramy czerwoną cebulę i kroimy na półpierścienie. Wrzucamy do miski. Następnie dodajemy sól, cukier, ocet jabłkowy i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Teraz gotujemy filet. Studzimy go i kroimy na małe kawałki. Potem płuczemy zioła, osuszamy i drobno siekamy.

Następnie gotujemy marchew. Studzimy ją, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy jajka, studzimy je i rozdzielamy żółtka od białek. Ścieramy białka na grubej tarce, a żółtka na tarce o małych oczkach. Na koniec ścieramy ser na tarce o małych oczkach.

Następnie przechodzimy do układania warstw sałatki.

Do formowania sałatki można użyć pierścienia, np. od blachy do pieczenia (średnica ok. 20 cm). Pierwsza warstwa to kurczak.

Następnie nakładamy majonez. Druga warstwa składa się z ziół. Pamiętaj, żeby zostawić trochę ziół, aby udekorować sałatkę na koniec. Teraz odcedź płyn od marynowanej cebuli i ułóż ją, jako kolejną warstwę. Potem posmaruj majonezem. Kolejna warstwa składa się gotowanej marchwi. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Nałóż warstwę majonezu. Następnie odlej płyn z kukurydzy i ułóż ją, jako kolejną warstwę. Rozprowadź kukurydzę na powierzchni i posmaruj majonezem. Pamiętaj, żeby zostawić trochę kukurydzy, aby udekorować sałatkę na koniec.

Kolejne warstwy składają się z białek, majonezu, tartego sera, majonezu i żółtka. Pamiętaj, żeby zostawić trochę białek, aby udekorować sałatkę na koniec. Teraz pokrój pomidorki koktajlowe na połówki i poukładaj je na całym obwodzie sałatki.

Oliwki pokrój w kółka i ułóż je na wewnętrznym okręgu na sałatce. Następnie drobno posiekaj zioła i ułóż, jako trzeci okrąg na sałatce.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!