Bardzo delikatna i smaczna, gwarantuję, że ​​nie stwardnieje. Najsmaczniejsza wątróbka według dziadka, szefa kuchni.

Świetny przepis na niezwykłe kotleciki, którego nauczył mnie mój dziadek.

Danie te świetnie sprawdzi się na obiad czy też ciepłą, sycącą kolacje. Kotlety te są niezwykle smaczne i delikatne, a pasuje do nich praktycznie każdy dodatek np. warzywna surówka, ryż czy ziemniaki.

Potrzebujesz:

  • wątróbka z indyka lub kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione zioła, pieprz, sól, słodka papryka
  • olej

Do głębokiej miski wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki majonezu i taką samą ilość mąki, wymieszaj. Otrzymasz dość płynne ciasto. Drobno posiekaj  jedną cebulę, podsmaż  ją na niewielkiej ilości oleju i dodaj do ciasta. Czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła również dodaj do mieszanki. Przypraw słodką papryką i solą do smaku, wymieszaj. Pokrój wątróbkę na kawałki wielkości około 3 x 3 cm i włóż je do ciasta.

Odstaw na 15 minut. Następnie smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Smacznego! 🙂

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!