Domowa vegeta z leczniczymi właściwościami: odkąd znam ten stary przepis, nie kupuję już żadnych chemicznych przypraw do zupy!

Domowa Vegeta zagościła w moim domu, ponad 20 lat temu.

Dietetyk zalecił, aby ograniczyć ilość soli i konserwantów w potrawach. Dzięki temu domowa vegeta została podstawową przyprawą w moim jadłospisie. Na wykonanie tej przyprawy wybierzmy produkty najlepszej jakości, świeże, ze sprawdzonego źródła.

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg pietruszki
  • 500 g cebuli
  • 400 g selera
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 szt. pora
  • suszonej pietruszki (garść)
  • suszonego selera (garść)
  • dwie garście suszonego lubczyku

Przygotowanie

Oczyść i umyj warzywa. Zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinna być tylko jedna warstwa warzyw. Rozgrzej piekarnik do temperatury 50-70 stopni. Ułóż blachę w uchylonym piekarniku, susz, aż warzywa nabiorą odpowiedniej suchości. Przemieszaj od czasu, do czasu, aby warzywa się nie przyrumieniły.

Inną metodą suszenia, jest wykorzystanie na kaloryfera, bądź suszarki do warzyw i owoców. Sprawniej nam pójdzie suszenie, gdy warzywa podgotujemy i pokroimy w małe kawałki. Surowe warzywa także wysuszymy na kaloryferze, jednak proces może być dłuższy. 

Do ususzonych warzyw dodajemy suszoną pietruszkę, seler i lubczyk. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, lub robocie kuchennym. Po połączeniu wszystkich składników otrzymamy klasyczną przyprawę ziołową, którą wykorzystamy w potrawach mięsnych, warzywnych, jako dodatek do zup i sosów.

Możemy poeksperymentować i zmieniać proporcje warzyw i dodatków, aby uzyskać inne smaki. Ciekawym pomysłem jest także dodanie przypraw egzotycznych. Kurkuma, kolendra, curry, chilli, trawa cytrynowa sprawią, że nasze dania uzyskają azjatycki styl. 

Domowa vegeta to doskonały dodatek do dań gorących, zup. Wspaniale się łączy z zimnymi sosami smakowymi takimi jak majonez, ketchup czy musztarda. Podany przepis nie zawiera soli, oczywiście zawsze można ją dodać. Przyprawę przygotowaną według tej receptury przechowujemy w zamykanych pojemnikach, w suchym i nienasłonecznionym miejscu. 

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!