Nie jadłeś tak fantastycznych udek z kurczaka po prostu rozpływają się w ustach
Fantastyczne udka z kurczaka marynowane w maślance. Są wyjątkowo smaczne i dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis ma ponad 100 lat.
Składniki:
- 6 sztuk udek z kurczaka
- 1,5 – 2 szklanki maślanki
- 1 – 2 łyżki oleju,
- suszony lub świeży czosnek
- mielony biały pieprz
- słodka papryka
- pikantny mielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, oczyść i osusz. Wymieszaj maślankę z czosnkiem, solą i przyprawami. Mięso obtocz w marynacie. Nóżki można umieścić w zamykanej torbie i dobrze wstrząsnąć, aby marynata dotarła do wszystkich miejsc. Odstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki i pozostawiamy je na około pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wymieszaj je z odrobiną oleju.
Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez około 45-60 minut, podczas pieczenia dobrze jest polać marynatą nogi kilka razy. W razie potrzeby wylej trochę wody podczas pieczenia. Smacznego!
Comments