Przygotowywanie jedzenia w piekarniku jest znacznie bardziej dietetyczne, a potrawy wychodzą z niego bardziej miękkie. W taki sposób można, w tym samym czasie, zrobić obiad oraz przystawkę.
Dlatego dzisiaj, podzielę się z Tobą przepisem na udka z kurczaka na kapuście, pieczone w piekarniku, ich niesamowity smak i aromat zachwycą każdego!
Liście kapusty położone pod mięsem nasiąkną sokiem i aromatem potrawy, sprawi to, że mięso będzie miało fenomenalny smak.
Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem i umieść na niej pokrojoną kapustę. Przypraw solą i pieprzem. Udka z kurczaka umieść na kapuście.
Czosnek zetrzyj lub rozgnieć, połącz z oliwą z oliwek i przyprawami – solą i pieprzem, bądź innymi ulubionymi ziołami, np. kolendrą czy suszoną bazylią. Taką mieszanką wysmaruj mięso.
Warzywa dodane do kurczaka mogą służyć jako uzupełnienie dania, po upieczeniu podsmaż je na patelni, by uzyskać wyraźniejszy smak.
Comments