Ułóż kurczaka na kapuście i do piekarnika, a pyszny obiad raz dwa na stole. Super przepis

Przepis na to danie jest banalnie prosty, a w dodatku szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i pyszny obiad jest gotowy. 

Przygotowywanie jedzenia w piekarniku jest znacznie bardziej dietetyczne, a potrawy wychodzą z niego bardziej miękkie. W taki sposób można, w tym samym czasie, zrobić obiad oraz przystawkę.

Dlatego dzisiaj, podzielę się z Tobą przepisem na udka z kurczaka na kapuście, pieczone w piekarniku, ich niesamowity smak i aromat zachwycą każdego!

Liście kapusty położone pod mięsem nasiąkną sokiem i aromatem potrawy, sprawi to, że mięso będzie miało fenomenalny smak.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • biała kapusta 1 główka
  • czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku (sól i pieprz)

Kapustę podziel na plastry o grubości około 2 cm.

Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem i umieść na niej pokrojoną kapustę. Przypraw solą i pieprzem. Udka z kurczaka umieść na kapuście.

Czosnek zetrzyj lub rozgnieć, połącz z oliwą z oliwek i przyprawami – solą i pieprzem, bądź innymi ulubionymi ziołami, np. kolendrą czy suszoną bazylią. Taką mieszanką wysmaruj mięso.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około 30 minut.

Warzywa dodane do kurczaka mogą służyć jako uzupełnienie dania, po upieczeniu podsmaż je na patelni, by uzyskać wyraźniejszy smak.

Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!