Ułóż kurczaka na kapuście i do piekarnika, a pyszny obiad raz dwa na stole. Super przepis
21 631
Przepis na to danie jest banalnie prosty, a w dodatku szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i pyszny obiad jest gotowy.
Przygotowywanie jedzenia w piekarniku jest znacznie bardziej dietetyczne, a potrawy wychodzą z niego bardziej miękkie. W taki sposób można, w tym samym czasie, zrobić obiad oraz przystawkę.
Dlatego dzisiaj, podzielę się z Tobą przepisem na udka z kurczaka na kapuście, pieczone w piekarniku, ich niesamowity smak i aromat zachwycą każdego!
Liście kapusty położone pod mięsem nasiąkną sokiem i aromatem potrawy, sprawi to, że mięso będzie miało fenomenalny smak.
Składniki:
4 udka z kurczaka
biała kapusta 1 główka
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
20 ml oliwy z oliwek
przyprawy do smaku (sól i pieprz)
Kapustę podziel na plastry o grubości około 2 cm.
Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem i umieść na niej pokrojoną kapustę. Przypraw solą i pieprzem. Udka z kurczaka umieść na kapuście.
Czosnek zetrzyj lub rozgnieć, połącz z oliwą z oliwek i przyprawami – solą i pieprzem, bądź innymi ulubionymi ziołami, np. kolendrą czy suszoną bazylią. Taką mieszanką wysmaruj mięso.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około 30 minut.
Warzywa dodane do kurczaka mogą służyć jako uzupełnienie dania, po upieczeniu podsmaż je na patelni, by uzyskać wyraźniejszy smak.