Twarożkowe ślimaczki zawijane – Niezwykle smaczne. Prawdziwe odkrycie kulinarne.
995
Ciasto drożdżowe wydaje się wielu z nas zbyt skomplikowane, aby podejmować się jego przygotowywania w domu, bez specjalnej okazji. Tymczasem zrobienie domowej drożdżówki jest naprawdę proste, nie zajmuje wiele czasu, a domownicy na pewno pokochają takie własne, pachnące wypieki.
Proponowane w tym przepisie drożdżowe ślimaczki z twarogowym nadzieniem stanowią oryginalną wariację na temat popularnych drożdżówek z serem, uwielbianych przez dzieci.
Wersja zawinięta w ślimaczki przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym łasuchom! Idealnie pasują do popołudniowej kawy czy herbaty, a podane z konfiturą wiśniową staną się prawdziwym rarytasem.
Składniki na ciasto:
35 dkg mąki pszennej
¼ kostki masła (lub ew. margaryny)
½ szklanki mleka
3 g suchych drożdży
¼ szklanki cukru
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
Składnik na nadzienie:
½ kg twarogu
½ szklanki cukru
1 jajko
cukier waniliowy, ew. rodzynki
Przygotowanie:
Najpierw wyrabiamy ciasto drożdżowe. Mieszamy w kubeczku drożdże z letnim mlekiem. Rozpuszczamy masło. W dużej misce łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy dłonią, aż do uzyskania gładkiego, odchodzącego od miski ciasta.
Formujemy kulę i zostawiamy przykryte czystą ściereczką, do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.