Słodycze twarożkowe są bardzo smaczne i łatwe do wykonania. To idealny przepis na poobiednią przekąskę lub małe co nie co pomiędzy posiłkami. Dla łasuchów i niejadków, dla dużych i małych. Będą wspaniałą dekoracją stołu, oraz urozmaiceniem dotychczasowego menu.
Nawet ten, kto twierdzi, że nie lubi gotować z łatwością wykona te pyszne kule. Wystarczy kilka składników i proszę, jaki efekt! Należy kupić ok. 50 g twarogu, najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu, dodać ok. 200 g pokruszonych herbatników.
Dodajemy cukier i wanilię oraz odrobinę soli, do smaku i miksujemy lub ugniatamy widelcem. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kule, które można obtoczyć w różnych posypkach.
Pierwszym dodatkiem są orzechy, które w kuchni sprawdzają się jako wspaniały dodatek smakowy. Należy je pokruszyć a następnie obtoczyć w nich dokładnie parzystą ilość kul.
Kolejnym smakiem może być kakao, które będzie się doskonale komponowało ze smakiem wcześniej użytych orzechów. Aby dopełnić bukiet smakowy, proponujemy trzecią porcję kul obtoczyć w tartej czekoladzie.
Pamiętajmy, że końcowy efekt zależy od pomysłu i tego co mamy pod ręką. Kule twarożkowe możemy obsypać wiórkami kokosowymi, makiem, zmieloną kawą, itp. Gdy mamy już gotowe kule, teraz należy je tylko ładnie ułożyć, najlepiej na prostokątnym talerzu, lub ozdobnym półmisku.
Comments