Turecki deser z 4 składników robi furorę w moim domu. Ledwo zrobie to już zjedzony.

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki skrobi,
  • 400 ml świeżego soku z mandarynki,
  • 3 łyżki cukru
  • oraz wiórki kokosowe do dekoracji.

Sok z mandarynki warto przygotować ze świeżych mandarynek, pamiętając o usunięciu miąższu i pestek. Sok należy wlać do garnka, a następnie dodać do niego skrobię oraz cukier.

Całość należy wymieszać trzepaczką, aby nie było w nim grudek. Uzyskaną mieszanka należy zagotować, cały czas ją mieszając. Po zagotowaniu całość należy gotować na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji średnio gęstego dżemu.

Potem mieszankę należy zdjąć z ognia i dodać do niego dużą łyżkę masła. Masę ponownie należy rozbić trzepaczką. Umyte i przygotowane wcześniej pojemniki na deser należy uzupełnić pozyskaną masą.

Tak przygotowane desery należy włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc do schłodzenia. Na następny dzień deser należy ostrożnie wyjąć z pojemnika i pokroić go na mniejsze części, które należy obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Tak przygotowany deser można śmiało podać do spożycia.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!