Tradycyjne kotlety z sekretnym składnikiem. Tak dobre, że robię je prawie w każdy weekend

Tradycyjne kotlety to smak dzieciństwa, a żeby ten smak odtworzyć potrzebne nam będzie mięso wieprzowe i kilka dodatkowych składników. Przepis jest prosty a wykonanie szybkie. Kotlety mięsne najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami w towarzystwie mizerii lub świeżych warzyw.

Potrzebujesz:

  • około 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 2 małe łyżeczki ulubionej musztardy
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony
  • 6 jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • odrobinę oleju roślinnego do smażenia (np. rzepakowego)

Wykonanie:

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć i ususzyć mięso (możesz do tego użyć np ręcznika papierowego) a następnie pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Porcje mięsa rozbij tłuczkiem, możesz przykryć je dodatkowo folią spożywczą aby zapobiec przyklejaniu się mięsa do tłuczka.

Ząbki czosnku przeciśnij przez wyciskarkę i wymieszaj z musztardą, kotlety natrzyj solą, pieprzem i przygotowaną marynatą. To właśnie musztarda nadaje naszej potrawie niezwykły smak. Mięso możesz przyprawić dzień wcześniej i schować je do lodówki, jeżeli jednak nie masz na to czasu – możesz przejść od razu do panierowania.

Jaka w całości wbij do miski, dodaj szczyptę soli i ubijaj aż do uzyskania piany. Kotlety pojedynczo obtaczaj w mące z obydwu stron a następnie w jajkach. Czynność tą powtarzaj po dwa razy.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron aż do przyrumienienia. Tradycyjny kotlet z nutą marynaty musztardowo czosnkowej to coś co musisz koniecznie wypróbować! Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!