Tradycyjna galareta mięsna: Najlepszy przysmak naszych babć. Najlepsze lekarstwo na stawy. Oto przepis

To danie idealnie wkomponuje się na świąteczny stół.

Galareta, która jest nie tylko smaczna, ale także pomocna przy bólu stawów. Dodatkowo jest znakomitym źródłem kolagenu, dzięki czemu pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Galaretka to potrawa niosąca wiele korzyści prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na nasz układ mięśniowo-szkieletowy, kości i chrząstki, a także wspomaga elastyczność naczyniową.

Dzięki dużej zawartości kolagenu sprzyja zdrowiu uzębienia oraz poprawia wygląd naszej skóry, skutecznie ją uelastycznia i ujędrnia. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 4 liście laurowe
  • 2-3 główki czosnku
  • przyprawy do smaku (pieprz, sól)

Garnek napełnij wodą, włóż do niego golonki i zagotuj. Kiedy na wierzchu zacznie pojawiać się piana, usuń ją łyżką i wymień wodę.

Następnie do garnka z mięsem włóż wszystkie warzywa, liście laurowe oraz przyprawy i wszystko razem gotuj przez około 4 godziny, do momentu aż mięso zmięknie i oddzieli się od kości.

Po upływie tego czasu opróżnij garnek, wyłóż mięso i warzywa do osobnych misek, pozostaw do ostygnięcia.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miseczki i dodaj do niego około 2 chochle bulionu, odłóż na 5 minut. Pozostały bulion dwukrotnie przecedź.

Czosnek odcedź z bulionu i ponownie przecedź cały bulion przez sito, na którym ciągle znajduje się czosnek.

Posiekaj pietruszkę, marchewkę oraz natkę pietruszki, a następnie ułóż z nich ładny wzór na dnie naczynia, dzięki temu galaretka z wierzchu będzie wyglądać atrakcyjnie.

Mięso podziel na mniejsze kawałki, następnie jednolicie rozłóż je w naczyniu, całość zalej bulionem. Tak przygotowane danie przechowuj w lodówce przez całą noc.

Na drugi dzień galaretka jest gotowa do spożycia.

Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!