Szybkie domowe ciasto na drożdżowe z lodówki. Korzystam z niego od dawna

Ciasto drożdżowe to podstawa wielu znanych smakołyków. Przygotowanie go nie jest jednak tak proste, jak się wydaje. Przyrządzenie idealnego ciasta drożdżowego wymaga odpowiednich proporcji składników i dużej ilości czasu na wyrośnięcie i osiągnięcie odpowiedniej objętości.

Nie każdy posiada jednak czas, by metodą prób i błędów doskonalić swój własny przepis na idealne ciasto drożdżowe, które nigdy nie zawiedzie gospodarza ani gości.

Z tego powodu poniżej znajduje się  przepis na drożdżowe ciasto doskonałe. Jest to uniwersalne ciasto, które możesz przechowywać aż do 7 dni w lodówce, dzięki czemu w każdej chwili możesz wyjąć i przygotować drożdżowe wypieki. Nie zaskoczy cię już niespodziewana wizyta gości.

Czego potrzebujesz?

Lista składników potrzebnych do wykonania ciasta drożdżowego zawiera podstawowe elementy udanych wypieków.

  • 350 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 50 g drożdży,
  • 100 g margaryny,
  • 700-750 g mąki pszennej.

Ciasto drożdżowe – przygotowanie

Ciasto drożdżowe przygotujesz już w kilku prostych krokach. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku.

Dodaj płynną margarynę, cukier, sól i jajka.Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.

Zacznij dodawać mąkę małymi porcjami, jednocześnie mieszając. Zagnieć ciasto. Umieść ciasto drożdżowe w plastikowej torbie i wstaw do lodówki na 2h.

Po upływie dwóch godzin ciasto jest gotowe do dalszych eksperymentów!

Możesz z niego wykonać zarówno słodkie wypieki z makiem czy rodzynkami, jak i przepyszne domowe bułeczki.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!