Szybkie ciasteczka twarogowe gotowe w 15 min. Nikt nie robi lepszych. Znikają ze stołu moment

Ciasteczka twarogowe to szybka i zdrowa przekąska, którą możesz przygotować błyskawicznie. Dodatkowo, ich prostota pozwala na zaprzęgnięcie do pomocy także najmłodszych domowników, co daje fantastyczną okazję do spędzenia wspólnie czasu.

Ciastka można podać zarówno z rodzynkami, kawałkami czekolady jak i wiórkami kokosowymi więc możliwości jest wiele i każdy będzie mógł znaleźć propozycję idealną dla siebie!

Składniki:

  • 40dag twarogu
  • 4dag rodzynek/wiórki kokosowe/kawałki czekolady
  • 2dag miękkiego masła
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Na początku utrzyj jajka z cukrem oraz solą. Następnie dodajemy pokruszony twaróg oraz masło. Dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu gładkiej masy dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy. Na zakończenie wystarczy dorzucić ulubione dodatki – rodzynki, wiórki, czekoladę – i dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a przygotowaną blachę wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Ciastka można rozłożyć za pomocą łyżki lub specjalnych foremek. Pieczemy przez około 15-20 minut, do uzyskania złocistego koloru.

By jeszcze bardziej wzbogacić naszą przekąskę – można ozdobić je lukrem. Najlepiej sprawdzi się ten wykonany w domu – cukru pudru i soku z cytryny.

Jeżeli brakuje nam koloru, ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do lukru barwników spożywczych. To z pewnością uatrakcyjni je, szczególnie w oczach najmłodszych. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!