Jednak, by zrobić taki wypiek wcale nie trzeba specjalnych kulinarnych zdolności. Wystarczy trochę chęci oraz potrzebne składniki, których również nie ma aż tak wiele.
Składniki:
Przygotowujemy drożdże świeże przez wrzucenie ich do ciepłej wody, a następnie mieszamy.
W misce dodajemy resztę składników: mąkę, sól, a także drożdże. Jeśli używamy suszonych to czas, by je dodać.
Wszystkie składniki w misce trzeba wymieszać, a następnie zagniatać.
W podanych proporcji powinny wyjść 2 kulki ciasta, które trzeba umieścić w ciepłym miejscu, by wyrosły.
Patelnię trzeba wysmarować olejem, a następnie umieścić na niej jedną kulę. Na średniej mocy trzeba następnie smażyć pod przykryciem przez około 15 minut.
Po tym czasie trzeba wysmarować drugą stronę chleba olejem i przewrócić, by dalej smażyć pod przykryciem.
Po tym czasie domowy, szybki chleb jest gotowy.
Comments