Metoda na przechowywanie świeżego koperku – bez zamrażania. Od lat tak robię

Dziś podpowiemy, jak przechowywać koperek, aby nigdy nie stracił swojego aromatu i smaku. Koperek to bardzo ważne zioło i często niedoceniane.

Należy pamiętać, że pomaga w bezsenności, wzdęciach, nadciśnieniu, przy zapaleniach żołądka, podczas zapalenia pęcherza oraz w przypadku chorób nerek. Koperek pomaga także na ból głowy i przyspiesza metabolizm. Niejadkom się także przyda, ponieważ zwiększa apetyt. Jednym słowem: koperek ma nieocenione właściwości.

Koperek dzięki swojemu aromatowi dodaje lepszego smaku wielu potrawom z warzyw, mięsa oraz drobiu. Warto, abyście poznali tę świetną metodą przechowywania koperku, dzięki której to zioło zawsze będzie świeże, bez potrzeby zamrażania.

Oto, jak przechowywać koperek:

Najpierw musisz umyć i dokładnie wysuszyć koperek, ponieważ nie może on być mokry. Kolejnym krokiem jest umycie i wysuszenie słoików.

Następnie należy przyciąć grube łodygi ziół, a resztę koperku ułożyć w słoikach. Tak napełnione słoiki wstawiamy do lodówki. Zapakowany w ten sposób koperek możemy przechowywać w lodówce przez nawet dwa, trzy miesiące.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!