Strudel makowy, aromatyczny z bogatym nadzieniem. Szybki i prosty przepis.

Najpierw przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszyć w misce, dodać około łyżeczki cukru i mąki, zalać połową mleka, wymieszać i odstawić na chwilę. Przykryć ręcznikiem kuchennym, aby drożdże urosły.  W międzyczasie do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, którą mieszamy z cukrem, solą i olejem.

Wymieszać, stopniowo dodawać drożdże i wymieszać na gładką konsystencję. Odstawiamy do zakwaszenia ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na około 30 minut.

W międzyczasie przygotujemy nadzienie makowe.  Zmielony mak wsyp do miski, zalej wrzątkiem około 2-3 cm nad makiem i odstaw na około 30-60 minut, aby ostygł.

Następnie odlej wodę i wymieszaj mak mikserem.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!