Skórkę od banana suszymy na słońcu do momentu, gdy stanie się twarda i krucha. Następnie kroimy ją na niewielkie kawałki lub drobno kruszymy. Jedna łyżeczka zaparzona w szklance wrzątku, to po ostygnięciu naprawdę świetny nawóz!
Świeżą skórkę od banana pokrój w wąskie maseczki i układaj na blaszce do pieczenia wnętrzem ku górze. Susz 4 do 5 godzin w temperaturze 60 stopni. Po schłodzeniu od razu możesz ją zmielić na proszek blenderem, moździerzem lub po prostu ją rozwałkowując. Takim proszkiem posypuj ziemię wokół kwiatów zanim je podlejesz.
Świeżą skórkę z dwóch sporych bananów zalej 2 litrami letniej wody i odstaw je na 2 dni na parapet. Po upłynięciu tego czasu, przecedź powstały płyn przez sito lub gazę i używaj do podlewania w stosunku 1:1 razem z wodą.
Comments