Jak raz na zawsze pozbyć się zapalenia stawów – wyeliminuj z diety te produkty. Jestem zaskoczona skutecznością.
Zapalenie stawów jest jednym z tych schorzeń, które bardzo nam dokuczają. Dolegliwość ta spotyka najczęściej starszych, jednak nie brakuje też młodszych osób, które się z nią zmagają.
Zdarza się, że są to także dzieci. Ta choroba jest bardzo zróżnicowana i może być efektem wielu czynników. Często jednak zakłada się, że może być ona powiązania z nieprawidłowym odżywianiem. Jeżeli chcesz mieć pewność, że problemy ze stawami cię ominą, to musisz zapoznać się z listą produktów, których lepiej nie jeść.
Jak pomóc swoim stawom?
Podstawą dbania o zdrowy organizm jest profilaktyka. Podobnie sytuacja wygląda właśnie z naszymi stawami — lepiej pamiętać o nich już wtedy, gdy wszystko jest w porządku. Odrzucenie kilku produktów z codziennej diety może sprawić, że ta dolegliwość nigdy nas nie dosięgnie.
Szprotki
Te lubiane rybki może są i smaczne, ale na pewno niezbyt zdrowe dla naszego organizmu. Mimo sporej ilości soli, która także jest problemem, znajdują się w niej puryny w dużej ilości. Są one jednym z głównych powodów powstawania dny moczowej.
Gdy spożywamy ich zbyt dużo, to w naszym organizmie gromadzi się nadmiar kwasu moczowego, którego nie da się tak łatwo pozbyć. Ten z kolei zaczyna osiadać na powierzchni stawów, co w efekcie prowadzi do ich uszkodzenia.
Nasiona słonecznika
Chociaż w teorii są bardzo zdrowe, to ich nadmiar nigdy nie będzie dla nas bezpieczny. W ziarnach słonecznika jest bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega – 6, które w nadmiarze mogą stanowić poważne niebezpieczeństwo.
Przyczyniają się zarówno do chorób stawów, jak i tych związanych ze skórą. To między innymi przez słonecznika możemy zmagać się z trądzikiem i przewlekłymi wypryskami.
Kwas omega – 6 odkłada się w stawach, co z kolei powoduje rozpuszczanie chrząstki łączącej kości. Jest to bardzo niebezpieczne, a dodatkowo bolesne.
Ser żółty
Co prawda ser jest zdrowy, jednak spożywany zbyt często może stwarzać wiele problemów. Znajdują się w nim jony wapnia, które mogą wywoływać nie tylko bóle stawów, ale także skurcze mięśni. Pomimo jego smaku musimy czasem sobie go odmówić, by ochronić się przed tymi nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Wszystkie wymienione wyżej produkty są niebezpieczne dla osób zmagających się z zapaleniem stawów, dlatego też całkowicie wyklucza się je z diety. Osoby zdrowe mogą je jeść, należy jednak pamiętać, że ich nadmiar może być szkodliwy.
Zapalenie stawów jest nieprzyjemną chorobą, której nie da się wyleczyć w żaden sposób. Poza profilaktyką można wprowadzać również naturalne metody, które pomogą nam załagodzić objawy artretyzmu.
Pierwszym produktem, który skutecznie sprawdza się przy zapaleniu stawów, jest ocet jabłkowy. Przed każdym większym posiłkiem w ciągi dnia warto wypić szklankę wody z jedną łyżeczką octu. Pomocny okazuje się także czosnek, który można wykorzystać do stworzenia specjalnej mikstury.
Comments