Kakaowy środek na kaszel, którym zawsze leczyli mnie rodzice podczas choroby – Przepis.
Niezwykły sposób na uporczywy kaszel. Domowy środek kakaowy, przepis otrzymałam od doświadczonego lekarza, który zajmował się mną w dzieciństwie, przetestuj i zapomnij o kaszlu!
W dzieciństwie często łapałam różne infekcje, które kończyły się przewlekłym, acz uporczywym kaszlem. To właśnie wtedy znajomy, doświadczony lekarz dał moim rodzicom przepis na ten niezwykły środek, błyskawicznie rozprawiający się z kaszlem.
Od tej pory stosuję regularnie na moich dzieciach i wnukach. Środek ułatwia wykrztuszenie tego, co zalega w pluchach i w szybkim tempie pomaga zwalczyć atakującą organizm chorobę. Sprawdza się u dzieci i dorosłych, warto go przetestować szczególnie w sezonie zwiększonego ryzyka przeziębienia lub grypy.
Jak przygotować to wspaniałe lekarstwo domowej roboty? Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i odrobina cierpliwości!
Składniki:
- masło – 300 gramów
- miód – 300 gramów
- cukier – 1 łyżka
- kakao – 100 gramów
Mając już wszystkie składniki, możemy przejść do przygotowania kakaowego środka na kaszel i przeziębienie. Jak go zrobić?
W naczyniu umieszczamy masło, a następnie rozpuszczamy je na najmniejszej mocy palnika. Do rozpuszczonego i lekko już wystudzonego masła dodajemy miód, całość mieszamy tak długo, aż te dwa składniki połączą się, a ich konsystencja będzie jednolita.
Do mieszaniny powstałej w ten sposób dodajemy cukier, a następnie kakao i dalej mieszamy, starając się, by w masie nie było grudek.
Jak zażywać taki środek, by szybko zauważyć efekty?
Kakaową masę najlepiej rozpuścić w gorącym mleku. Już jedna łyżeczka na szklankę mleka, powinna przynieść wspaniałe rezultaty.
Kakaowy środek na kaszel rozpuszczony w mleku pomaga zwalczyć chorobę oraz bardzo dobrze smakuje, co jest ważne, szczególnie jeśli chodzi o dzieci, które zazwyczaj niechętnie łykają wszelakie lekarstwa.
Comments