Dziś proponuję przepis na soczyste udka z kurczaka w majonezie i ketchupie. Dzięki delikatnej paście z majonezu i ketchupu udka zachowują swoją miękkość i soczystość, wręcz rozpływają się w ustach.
Danie będzie świetnym pomysłem na rodzinny niedzielny obiad lub przy okazji innych przyjęć. Udka z kurczaka są banalnie proste w przygotowaniu, każdy poradzi sobie z tym rodzajem mięsa. Ich niewątpliwą zaletą jest szybkość i intensywność marynowania.
Staram się z nimi eksperymentować na wiele różnych sposobów tak, aby zaskakiwać moich bliskich. Przepis z ketchupem i majonezem sprawdza się tu idealnie. Tworząc marynatę warto zwrócić uwagę na jakość naszych produktów. Im krótszy skład na odwrocie opakowania, tym lepiej.
Składniki:
- 1,5 kg udek z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Udka starannie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie posolić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie naszej marynaty. Dokładnie wymieszać ze sobą ketchup, majonez, słodką paprykę oraz majeranek. Tak powstałą pastą należy wysmarować udka i odstawić na 2 godziny do zamarynowania.
Gdy udka będą już gotowe wystarczy włożyć je do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i dokładnie oprószyć każdy kawałek chili.
Następnie układamy pomiędzy nimi pokrojony czosnek. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Udka powinny piec się w trybie góra-dół w temperaturze 180°C przez około 50 min. Po tym czasie warto jeszcze sprawdzić delikatnie widelcem czy się upiekły. Jeśli tak, odkrywamy je na około 5 min.
Comments