Delikatne, aromatyczne ciasto kawowe okaże się hitem na stole. Zadowoli kubki smakowe miłośników kawowych smakołyków.

Ciasto zaskakujące niesamowitym aromatem kawy, pyszne i wilgotne! Zaskocz domowników i gości tym prostym i efektownym deserem!

Pieczenie ciast nie musi być trudne! Wystarczy wypróbować proste przepisy takie, jak przepis na ciasto kawowe, które rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika zaraz po upieczeniu. Co jest potrzebne do jego przygotowania?

Składniki:

  • cukier – jedna szklanka
  • jajka – 4 sztuki
  • olej – jedna szklanka
  • woda – jedna szklanka
  • mąka – 2 i 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – jedno opakowanie
  • kawa rozpuszczalna – 2 łyżki
  • cukier wanilinowy – jedno opakowanie
  • kakao – 3 łyżki
  • gorąca woda – pół szklanki
  • cukier – 2 łyżki
  • mleko – 2,5 szklanki
  • rozpuszczona czekolada lub gotowa polewa

Sposób przygotowania:

Cukier i jajka umieszczamy w naczyniu, a następnie ubijamy. Do cukru i jajek wlewamy szklankę oleju oraz szklankę wody.

Mieszamy dalej do połączenia składników. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, a następnie wsypujemy do naczynia skrobię, kakao, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia oraz mieszamy.

Ciasto umieszczamy w formie, a formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, pieczemy, aż ciasto osiągnie brązowy kolor, a wetknięty w nie patyczek będzie suchy.

W osobnym naczyniu mieszamy kawę i cukier wraz z gorącą wodą i mlekiem, polewamy mieszaniną ciasto. Kiedy wierzch ciasta zastygnie, dekorujemy czekoladą lub gotową polewą.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!