Delikatne, aromatyczne ciasto kawowe okaże się hitem na stole. Zadowoli kubki smakowe miłośników kawowych smakołyków.
Ciasto zaskakujące niesamowitym aromatem kawy, pyszne i wilgotne! Zaskocz domowników i gości tym prostym i efektownym deserem!
Pieczenie ciast nie musi być trudne! Wystarczy wypróbować proste przepisy takie, jak przepis na ciasto kawowe, które rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika zaraz po upieczeniu. Co jest potrzebne do jego przygotowania?
Składniki:
- cukier – jedna szklanka
- jajka – 4 sztuki
- olej – jedna szklanka
- woda – jedna szklanka
- mąka – 2 i 0,5 szklanki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – jedno opakowanie
- kawa rozpuszczalna – 2 łyżki
- cukier wanilinowy – jedno opakowanie
- kakao – 3 łyżki
- gorąca woda – pół szklanki
- cukier – 2 łyżki
- mleko – 2,5 szklanki
- rozpuszczona czekolada lub gotowa polewa
Sposób przygotowania:
Cukier i jajka umieszczamy w naczyniu, a następnie ubijamy. Do cukru i jajek wlewamy szklankę oleju oraz szklankę wody.
Mieszamy dalej do połączenia składników. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, a następnie wsypujemy do naczynia skrobię, kakao, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia oraz mieszamy.
Ciasto umieszczamy w formie, a formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, pieczemy, aż ciasto osiągnie brązowy kolor, a wetknięty w nie patyczek będzie suchy.
Comments