Ta wyjątkowa szarlotka z pewnością zachwyci każdego – Przygotowanie jest tak łatwe, że nie sprawi trudności nawet najmniej doświadczonemu kucharzowi.

Aby przygotować przepyszną szarlotkę z poniższego przepisu wystarczy ułożyć na przemian twaróg i starte jabłka.

Z pewnością nie miałeś okazji spróbować wcześniej tego wariantu powszechnie znanego wypieku. Wystarczy ułożyć jabłka na cieście, a następnie je przykryć masą twarogową. Ten deser doskonale sprawdzi się jako dodatek do gorącej herbaty lub świeżo zaparzonej, obfitującej w aromat filiżanki kawy.

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:

  • 1/4 łyżeczki soli
  • 500 g twarogu
  • 1-2 łyżeczki mąki bądź skrobi
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta wanilii do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 6 mniejszych lub 4 większe jabłka
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 1 średnie jabłko (dodać w razie konieczności)

Składniki na ciasto:

  • 1/4 łyżeczki soli
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny lub masła

Przygotowanie:

Ubić masło używając do tego celu miksera. Dodać szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. W następnej kolejności stopniowo i powoli dodawać mąkę. Wszystko miksować do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce w celu odpoczęcia i związania się masy. Proces ten powinien zająć około czterdziestu minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i pokroić na dwie równe części.

Przygotować stolnicę, podsypać ją mąką, aby do jej powierzchni nie przywierało ciasto i rozwałkować jedną z części przygotowanej masy W następnym kroku należy przygotować nadzienie serowo – jabłkowe.

W tym celu na grubych oczkach tarki zetrzeć jabłka, po czym dodać do nich wanilii i cynamonu. Ser twarogowy wymieszać z jajkiem, cukrem oraz śmietaną. Uprzednio rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście stworzyć wzór szachownicy, czyli naprzemian układać łyżkę utartych jabłek z przyprawami oraz twarogu. Pozostałą część ciasta również rozwałkować, po czym delikatnym ruchem ułożyć na nadzieniu.

W przypadku, gdy ciasto ma tendencję do wystawania poza krawędzie blachy do pieczenia, warto je odpowiednio dociąć i ułożyć na wierzchu wypieku.

Należy pamiętać o posmarowaniu szarlotki rozkłóconym jajkiem, aby była chrupiąca i złocista oraz nakłuciu jej powierzchni widelcem.

Szarlotkę należy piec w temperaturze 180 stopni przez około czterdzieści minut. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!