Prosty w wykonaniu sernik z malinami zaskoczy Twoich niedzielnych gości. Każdy chce przepis

Domowe wypieki zawsze kojarzyć będą nam się z dzieciństwem. Z niedzielnym obiadem czy wakacjami u babci. Warto pielęgnować tradycję samodzielnego przygotowywania ciast i deserów.

Nie wiesz jak zacząć? Szukasz prostego przepisu na przepyszne ciasto? A może chcesz wykorzystać swoje zapasy owoców? Spróbuj doskonałego sernika malinowego!

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka (200 g) cukru
  • pół kostki (100 g) masła
  • szklanka (200 g) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg sera białego ( najlepiej twarogu)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70 g śmietany
  • ulubione owoce ( polecamy maliny, ale jeśli wolisz np. truskawki lub borówki możesz je wykorzystać)

Przygotowanie:

1: Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w mniejsze kosteczki i mieszamy z mąką.

2: Do powstałej masy dodajemy jajko oraz 100 g cukru, po czym dalej mieszamy. Ciasto powinno być plastyczne i miękkie. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

3: Twaróg mieszamy z jajkiem, śmietaną oraz cukrem i cukrem waniliowym.

4: Wyciągamy ciasto z lodówki. Przekładamy je do foremki i ugniatamy palcami równomiernie pokrywając dno oraz boki foremki (na wysokość 4-5 cm). Wylewamy masę serową. Wierzch ciasta posypujemy owocami.

5: Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 18 stopni. Czas pieczenia to około 40 minut.

Ciasto możemy podać z gałką lodów śmietankowych i sosem malinowym ! Smacznego !

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!