Prosty w wykonaniu sernik z malinami zaskoczy Twoich niedzielnych gości. Każdy chce przepis
Domowe wypieki zawsze kojarzyć będą nam się z dzieciństwem. Z niedzielnym obiadem czy wakacjami u babci. Warto pielęgnować tradycję samodzielnego przygotowywania ciast i deserów.
Nie wiesz jak zacząć? Szukasz prostego przepisu na przepyszne ciasto? A może chcesz wykorzystać swoje zapasy owoców? Spróbuj doskonałego sernika malinowego!
Składniki:
- 2 jajka
- szklanka (200 g) cukru
- pół kostki (100 g) masła
- szklanka (200 g) mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg sera białego ( najlepiej twarogu)
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 70 g śmietany
- ulubione owoce ( polecamy maliny, ale jeśli wolisz np. truskawki lub borówki możesz je wykorzystać)
Przygotowanie:
1: Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w mniejsze kosteczki i mieszamy z mąką.
2: Do powstałej masy dodajemy jajko oraz 100 g cukru, po czym dalej mieszamy. Ciasto powinno być plastyczne i miękkie. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
3: Twaróg mieszamy z jajkiem, śmietaną oraz cukrem i cukrem waniliowym.
4: Wyciągamy ciasto z lodówki. Przekładamy je do foremki i ugniatamy palcami równomiernie pokrywając dno oraz boki foremki (na wysokość 4-5 cm). Wylewamy masę serową. Wierzch ciasta posypujemy owocami.
5: Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 18 stopni. Czas pieczenia to około 40 minut.
Comments