Twaróg włóż do miski, wbij jajka, biały cukier puder oraz cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko na jednolitą i puszystą masę. Dodaj następnie skrobię ziemniaczaną i ponownie wymieszaj składniki.
Zetrzyj skórkę z cytryny, a rodzynki namocz we wrzącej wodzie. Pozostaw je w niej przez około 5 minut. Rodzynki odcedź i wrzuć do przygotowanej masy twarogowej. Dodaj również startą skórkę z cytryny i wszystko dobrze razem wymieszaj.
Formę do pieczenia przykryj papierem i wlej masę. Włóż sernik do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj jeszcze drzwiczek przez najbliższe 10 minut. Wyjmij następnie ciasto i poczekaj aż przestygnie.
Nie wolno doprowadzać polewy do wrzenia. Kiedy sernik już ostygnie można polać go polewą czekoladową ze wszystkich stron i ozdobić kolorową posypką.
Comments