Sernik czekoladowy bez pieczenia – błyskawicznie robię go gdy mam ochotę na coś słodkiego.
1 633
Sernik to jedno z niewielu ciast, które można sprawnie i szybko przygotować bez użycia piekarnika.
Jedyną wadą tego czekoladowego ciasta jest prawdopodobnie to, że bardzo ciężko jest poprzestać na jednym kawałku – jest po prostu zbyt pyszny.
Spód powstanie z ciasteczek, a najdłużej trwa chłodzenie sernika w lodówce – bo samo jego przygotowanie jest błyskawiczne.
SKŁADNIKI:
twaróg z wiaderka – 400 g (najlepiej śmietankowy)
mleczna czekolada – 400 g
ciastka kakaowe – 300 g
śmietanka trzydziestka – 200 ml
cukier puder – 150 g
masło – 100 g
WYKONANIE:
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. W tym czasie kruszymy ciastka w dłoniach (najlepiej jest umieścić je w woreczku i wtedy zgniatać) lub rozdrabniamy w blenderze.
Mieszamy masło z rozdrobnionymi ciasteczkami i wylewamy tą masę do foremki. Wkładamy do lodówki na minimum trzydzieści minut.
250 gram czekolady rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy twaróg i dodajemy do niego cukier i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy na gładką masę.
W oddzielnym naczyniu ubijamy 100 ml śmietany i dodajemy do masy. Powstały w ten sposób krem równo rozprowadzamy na ciasteczkowym spodzie.
Czas na przygotowanie polewy: resztę mlecznej czekolady rozpuszczamy i mieszamy z resztą śmietany.
Polewamy ciasto polewą i chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny. Można przed podaniem pokusić się o dekorację – owocami, wiórkami czekolady lub kokosowymi.