Smak lata w słoikach – warzywna sałatka na zimę. Tak smaczna, że zawsze przygotowuję więcej słoików.

„Czerkasy” to sałatka pełna smaku, stanowiąca bogactwo witamin i minerałów, która urozmaici monotonne, zimowe menu. Sałatka może stanowić zarówno przystawkę, jak i dodatek do posiłku.

Kompozycja słodko – kwaśnego smaku i pożywnej fasoli tworzy przekąskę o ciekawym, przyjemnym smaku. Sałatka „Czerkasy” jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, nawet dla osób początkujących w kuchni.

Składniki:

  • 2 szklanki fasoli
  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 5 papryk
  • główka czosnku
  • 5 bakłażanów
  • 1 średnia papryczka chili
  • kilogram pomidorów
  • natka pietruszki
  • dwie łyżeczki kolendry
  • 25 mililitrów octu winnego
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

2 szklanki fasoli namoczyć, najlepiej przez całą noc, następnie ugotować do miękkości.Paprykę oraz bakłażany pokroić w kostkę, cebulę w cienkie plastry. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać w drobną kostkę.

Pomidory przepuścić przez maszynkę do mięsa. Marchew i cebulę podsmażyć, dodać zmielone pomidory. Paprykę i bakłażany gotować na wolnym ogniu do miękkości.

Do ugotowanych warzyw dodać fasolę, kolendrę, odrobinę soli i cukru, gotować około 7 minut aż fasola nasiąknie aromatem warzyw i przypraw. mOcet dodawać powoli, partiami, ciągle próbując gotującej się potrawy, by osiągnąć idealny smak. Słoki na sałatkę wysterylizować, nałożyć sałatkę i dokładnie zakręcić słoiki szczelnymi pokrywkami.

Słoiki przykryć kocem i odczekać aż całkowicie ostygną. Sałatkę w słoikach umieścić w spiżarni, można ją przechowywać aż do zimy. Sałatka po upływie około 4 dni jest gotowa do spożycia, a jej smak jest niesamowicie wyrazisty. Sałatkę najlepiej podawać w towarzystwie dań z ziemniaków lub mięs.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!