Ta rozgrzewająca zupa jest pyszna i zdrowa. Nareszcie dzięki niej zaczniesz chudnąć
0
Kurczak to mięso na każdą okazję. Pożywne i niskokaloryczne, doskonale nada się dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.
Zupa z kurczaka to uczta dla zmysłów i świetny sposób na wydobycie z mięsa tego, co najlepsze. Takie danie bez wątpienia przypadnie do gustu całej rodzinie. Spróbuj, a zakochasz się w tym domowym smaku!
Składniki
600 gramów kurczaka
2 litry wody
1 łodyga selera
7 sztuk ziela angielskiego
2 ziemniaki
1 cebula
1 marchewka
1 papryka
Sól i pieprz do smaku
60 gramów makaronu
30 gramów oleju roślinnego
1 łyżka mąki pszennej
1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Mięso z kurczaka dokładnie umyj. Przygotuj garnek i wrzuć do niego mięso, po czym zalej je wodą. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz powstałą na jej powierzchni piankę. Nie wyciągaj mięsa ze wrzącej wody aż do jego ugotowania, w międzyczasie dodaj ziele angielskie i seler oraz wsyp sól.
Przygotuj potrzebne warzywa. Marchewkę oraz ziemniaki obierz. Pokrój w kostkę cebulę oraz słodką paprykę (po uprzednim oczyszczeniu jej z nasion), marchewkę zaś pokrój w paski.
Na patelnię wlej olej roślinny, następnie dodaj pokrojone warzywa i smaż na małym ogniu. Zakończ smażenie, gdy warzywa zmiękną. Jeśli kurczak jest już gotowy, wyjmij go z garnka i oczyść z kości. Do wody wrzuć uprzednio drobno pokrojone ziemniaki oraz makaron.
Zagotuj, włóż do garnka kawałki mięsa. Sprawdzaj, czy makaron się już ugotował. Przygotuj osobną miskę. Dodaj do niej mąkę, śmietanę i żółtko, mieszaj aż do połączenia się składników. Do miski wlej odrobinę bulionu. Nie zapomnij o dokładnym wymieszaniu!
Do garnka z zupą dodaj zawartość miski oraz warzywa z patelni i zamieszaj. Podawaj i ciesz się przepysznym smakiem!