Zupa z kurczaka to uczta dla zmysłów i świetny sposób na wydobycie z mięsa tego, co najlepsze. Takie danie bez wątpienia przypadnie do gustu całej rodzinie. Spróbuj, a zakochasz się w tym domowym smaku!
Mięso z kurczaka dokładnie umyj. Przygotuj garnek i wrzuć do niego mięso, po czym zalej je wodą. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz powstałą na jej powierzchni piankę. Nie wyciągaj mięsa ze wrzącej wody aż do jego ugotowania, w międzyczasie dodaj ziele angielskie i seler oraz wsyp sól.
Na patelnię wlej olej roślinny, następnie dodaj pokrojone warzywa i smaż na małym ogniu. Zakończ smażenie, gdy warzywa zmiękną. Jeśli kurczak jest już gotowy, wyjmij go z garnka i oczyść z kości. Do wody wrzuć uprzednio drobno pokrojone ziemniaki oraz makaron.
Zagotuj, włóż do garnka kawałki mięsa. Sprawdzaj, czy makaron się już ugotował. Przygotuj osobną miskę. Dodaj do niej mąkę, śmietanę i żółtko, mieszaj aż do połączenia się składników. Do miski wlej odrobinę bulionu. Nie zapomnij o dokładnym wymieszaniu!
Comments