Ta rozgrzewająca zupa jest pyszna i zdrowa. Nareszcie dzięki niej zaczniesz chudnąć

Kurczak to mięso na każdą okazję. Pożywne i niskokaloryczne, doskonale nada się dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Zupa z kurczaka to uczta dla zmysłów i świetny sposób na wydobycie z mięsa tego, co najlepsze. Takie danie bez wątpienia przypadnie do gustu całej rodzinie. Spróbuj, a zakochasz się w tym domowym smaku!

Składniki

  • 600 gramów kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 łodyga selera
  • 7 sztuk ziela angielskiego
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 60 gramów makaronu
  • 30 gramów oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Mięso z kurczaka dokładnie umyj. Przygotuj garnek i wrzuć do niego mięso, po czym zalej je wodą. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz powstałą na jej powierzchni piankę. Nie wyciągaj mięsa ze wrzącej wody aż do jego ugotowania, w międzyczasie dodaj ziele angielskie i seler oraz wsyp sól.

Przygotuj potrzebne warzywa. Marchewkę oraz ziemniaki obierz. Pokrój w kostkę cebulę oraz słodką paprykę (po uprzednim oczyszczeniu jej z nasion), marchewkę zaś pokrój w paski.

Na patelnię wlej olej roślinny, następnie dodaj pokrojone warzywa i smaż na małym ogniu. Zakończ smażenie, gdy warzywa zmiękną. Jeśli kurczak jest już gotowy, wyjmij go z garnka i oczyść z kości. Do wody wrzuć uprzednio drobno pokrojone ziemniaki oraz makaron.

Zagotuj, włóż do garnka kawałki mięsa. Sprawdzaj, czy makaron się już ugotował. Przygotuj osobną miskę. Dodaj do niej mąkę, śmietanę i żółtko, mieszaj aż do połączenia się składników. Do miski wlej odrobinę bulionu. Nie zapomnij o dokładnym wymieszaniu!

Do garnka z zupą dodaj zawartość miski oraz warzywa z patelni i zamieszaj. Podawaj i ciesz się przepysznym smakiem!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!