Prosta w przygotowaniu rolka z kurczakiem w butelce -Idealna na kanapki – w sklepie tego nie kupisz.

Poniżej znajdziesz przepis na pyszną zimną przekąskę z kurczaka, która idealnie sprawdzi się jako część świątecznego menu lub jako dodatek na kanapkę.

Ten domowy salceson nie tylko jest dużo smaczniejszy od swojego sklepowego odpowiednika, ale również niedrogi i łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • mięso z kurczaka (filet, podudzie) – 1,3-1,5 kg
  • obrane orzechy włoskie – 100 g
  • żelatyna – 30 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Pokrój mięsko z kurczaka na średniej wielkości kawałki i umieść na żeliwnej patelni lub patelni z grubym dnem.

Duś kurczaka przykrytego pokrywką na małym ogniu bez dodatku oleju. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i duś przez około 35-45 minut.

W gorącej wodzie rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do oddzielnej miski przelej powstały w wyniku duszenia bulion. Odstaw mięso do ostygnięcia, a następnie oddziel je od kości, jeżeli istnieje taka potrzeba.

Na suchej patelni podsmaż lekko orzechy, a rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z bulionem. Do mięsa dodaj orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól oraz dodaj przyprawy, a następnie zalej bulionem wymieszanym z żelatyną.

Odetnij szyjkę z czystej plastikowej butelki, a następnie przelej do niej schłodzoną mieszaninę. Włóż butelkę na kilka godzin do lodówki do momentu, aż zawartość całkowicie stężeje.

Po tym czasie wyjmij ostrożnie zawartość, przecinając butelkę nożem.

Przepis możesz modyfikować przez dodanie do niego smażonej cebuli, zielonego groszku czy kukurydzy. Również mięso z kurczaka możesz zastąpić wieprzowiną lub wołowiną, jednak w tym przypadku musisz nieco dłużej dusić mięso.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!