Ten domowy salceson nie tylko jest dużo smaczniejszy od swojego sklepowego odpowiednika, ale również niedrogi i łatwy w przygotowaniu.
Pokrój mięsko z kurczaka na średniej wielkości kawałki i umieść na żeliwnej patelni lub patelni z grubym dnem.
W gorącej wodzie rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do oddzielnej miski przelej powstały w wyniku duszenia bulion. Odstaw mięso do ostygnięcia, a następnie oddziel je od kości, jeżeli istnieje taka potrzeba.
Na suchej patelni podsmaż lekko orzechy, a rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z bulionem. Do mięsa dodaj orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól oraz dodaj przyprawy, a następnie zalej bulionem wymieszanym z żelatyną.
Odetnij szyjkę z czystej plastikowej butelki, a następnie przelej do niej schłodzoną mieszaninę. Włóż butelkę na kilka godzin do lodówki do momentu, aż zawartość całkowicie stężeje.
Przepis możesz modyfikować przez dodanie do niego smażonej cebuli, zielonego groszku czy kukurydzy. Również mięso z kurczaka możesz zastąpić wieprzowiną lub wołowiną, jednak w tym przypadku musisz nieco dłużej dusić mięso.
Comments