Roladka z cukinii z kurczakiem – Hit w mojej kuchni. To danie pokocha każdy bez wyjątku.

Niektórzy nie mogli doczekać się sezonu cukiniowego, i gdy wreszcie jest, jedzą cukinię w każdej postaci.

Inni mają klęskę urodzaju i nie mają już pomysłów, jak urozmaicić sobie kolejne cukiniowe danie. Dla nich wszystkich idealnym pomysłem będzie rolada cukiniowa.

Bez smażenia, bez pochlapanej olejem kuchenki, bez godziny stania i przewracania na drugą stronę kolejnych cukiniowych placków. Rolada jest zdrowsza, tak samo pyszna, a do tego zaskakująco prosta w przygotowaniu.

Składniki na „ciasto”

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, zioła do smaku

Na nadzienie:

  • 30 dkg mielonego kurczaka (lub innego chudego mięsa)
  • 100 dkg twardego sera żółtego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, mielona papryka, tymianek

Najpierw zajmij się przygotowaniem cukiniowego ciasta na roladę. Warzywa umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Nie musisz jej obierać. Odciśnij dokładnie nadmiar płynu.

W misce połącz ze sobą jajka, cukinię i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Gotową masę wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 15 minut. Powinnaś uzyskać piękny, zielony blat cukiniowego ciasta.

Przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na oleju na patelni. Następnie dodaj mięso mielone, przypraw do smaku i smaż przez kilka minut. Gotowe zestaw z ognia, a gdy lekko przestygnie wymieszaj ze startym serem.

Zwiń roladę. Na blat cukiniowego ciasta wyłóż farsz, zostawiając nieco miejsca przy brzegu. Zwiń ciasno, a następnie zawiń w papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na kolejnych 10 minut. Po tym czasie ser wewnątrz rolady będzie roztopiony.

Roladę z cukinii można serwować od razu po wyjęciu z piekarnika, jako lekką kolację lub ciepłą przekąskę. Będzie jednak równie pyszna na zimno. Pokrojona w plastry nadaje się do zabrania do pracy na lunch.

Roladą i  przepisem podziel się z przyjaciółmi, lubiącymi cukinię i kulinarne nowości. Zobaczysz, że będą ci wdzięczni!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!