Roladka z cukinii z kurczakiem – Hit w mojej kuchni. To danie pokocha każdy bez wyjątku.
Niektórzy nie mogli doczekać się sezonu cukiniowego, i gdy wreszcie jest, jedzą cukinię w każdej postaci.
Inni mają klęskę urodzaju i nie mają już pomysłów, jak urozmaicić sobie kolejne cukiniowe danie. Dla nich wszystkich idealnym pomysłem będzie rolada cukiniowa.
Bez smażenia, bez pochlapanej olejem kuchenki, bez godziny stania i przewracania na drugą stronę kolejnych cukiniowych placków. Rolada jest zdrowsza, tak samo pyszna, a do tego zaskakująco prosta w przygotowaniu.
Składniki na „ciasto”
- 2 średniej wielkości cukinie
- 3-4 łyżki mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz, zioła do smaku
Na nadzienie:
- 30 dkg mielonego kurczaka (lub innego chudego mięsa)
- 100 dkg twardego sera żółtego
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz, mielona papryka, tymianek
Najpierw zajmij się przygotowaniem cukiniowego ciasta na roladę. Warzywa umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Nie musisz jej obierać. Odciśnij dokładnie nadmiar płynu.
W misce połącz ze sobą jajka, cukinię i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Gotową masę wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 15 minut. Powinnaś uzyskać piękny, zielony blat cukiniowego ciasta.
Przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na oleju na patelni. Następnie dodaj mięso mielone, przypraw do smaku i smaż przez kilka minut. Gotowe zestaw z ognia, a gdy lekko przestygnie wymieszaj ze startym serem.
Zwiń roladę. Na blat cukiniowego ciasta wyłóż farsz, zostawiając nieco miejsca przy brzegu. Zwiń ciasno, a następnie zawiń w papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na kolejnych 10 minut. Po tym czasie ser wewnątrz rolady będzie roztopiony.
Comments