Rolada z kurczakiem lepsza niż kiełbasa. W sklepie czegoś takiego nie kupisz, lepiej zapisz przepis.

Rolada z kurczaka to świetny zamiennik szynki lub kiełbasy, również zrobi wrażenie na gościach przy świątecznym stole.Czasami proste rozwiązania są najlepsze.

Rolada z kurczaka składa się z ogólnodostępnych produktów oraz jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Pożywna, pyszna i co najważniejsze nieskomplikowana.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 30 gram żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo: pusta plastikowa butelka

Sposób przygotowania:

Do przyrządzenia rolady można wybrać całego kurczaka lub po prostu tylko filet, w zależności od upodobań. To, w jaki sposób chcesz przyrządzić mięso na roladę, zależy od Ciebie. Można ugotować kurczaka z ziołami i warzywami albo udusić.

Na początku usmaż mięso bez oleju. Ważne jest, by dusiło się na małym ogniu. Następnie przypraw kurczaka solą i dodaj drobno posiekany czosnek. Mięso dalej pozostaw na ogniu oraz w szklance rozpuść żelatynę z dodatkiem przegotowanej, ciepłej wody.

Gdy mięso będzie już uduszone (powinno to trwać do 35 minut). Zdejmij kurczaka z gazu i pozwól mu ostygnąć, a następnie oderwij mięso od kości. Kolejnym krokiem, jaki musisz wykonać, jest połączenie kurczaka z rozpuszczoną żelatyną i sokiem, która pozostała po duszeniu na patelni.

Tak przygotowane mięso przełóż do butelki i umieść ją w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Dodatkowo możesz urozmaicić wygląd rolady orzechami włoskimi lub usmażoną cebulą.

Po kilku godzinach kurczak powinien być gotowy, dlatego przetnij butelkę tak, aby nie uszkodzić mięsa, wyjmij, pokrój i ciesz się tym wyjątkowym smakiem.

Pamiętaj, że możesz roladę okrasić innymi przyprawami i dodatkami, również możliwe jest przygotowanie rolady z innego mięsa. Jest to idealne danie do eksperymentowania i świetnie prezentuje się na stole.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!