Nadziać je można dżemem, makiem, orzechami lub bez nadzienia, przyrządź je jak tylko uważasz według tradycyjnego przepisu!
Ciepłe mleko, drożdże, cukier i dwie łyżki mąki wymieszaj i pozostaw produkty na chwilę w naczyniu. Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, masę z drożdżami, ubite jajko i sól.
Ciasto zagnieć. Na końcu dodaj masło. Ponownie skrupulatnie zagniataj ciasto, by móc zostawić je na jedną godzinę. Gdy wykonasz tę czynność, podziel ciasto na 12 części.
Z każdego uformuj kulkę, przykryj ścierką i odstaw na kolejne 10 minut. Każdą kulę rozwałkuj w podłużne ciasto wielkości twojej dłoni.
Połóż łyżkę nadzienia na jednej krawędzi i złącz je, aby nadzienie nie wyciekało poza ciasto. Następnie zrób cztery cięcia z drugiej i uformuj rogale.
Wszystkie rogaliki umieść na blaszce do pieczenia pokrytą pergaminem i odstaw na ok. 20 minut. Ubitym jajkiem posmaruj wszystkie bułeczki. Posyp je cukrem (ewentualnie makiem lub sezamem).
Comments