Pyszny, łatwy sernik – Często piekę go dla domowników. Zawsze rośnie, nigdy nie opada.
123 678
W skład tego pysznego, puszystego sernika wchodzi słodkie mleko skondensowane. Ciasto zawsze bardzo ładnie wyrasta – nigdy nie opada!
Przygotowanie jest dość proste. Często piekę ten sernik dla domowników. Zawsze smakuje wszystkim i szybko znika ze stołu!
Składniki:
1 kg twarogu na sernik z wiaderka
6 jajek (białka i żółtka osobno)
Puszka słodzonego mleka skondensowanego
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
Starta skórka i sok z 1 cytryny
100 ml śmietany 36%
Szczypta soli
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki poza białkami i solą. Najlepiej miksować na najniższych obrotach przez niecałe 15 minut.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z masą serową przy pomocy łyżki. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Piecz ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C, przykryj sernik papierem do pieczenia i piecz jeszcze ok. 40 minut.
Wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i zostaw sernik, aby całkowicie wystygł. Możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą i dowolnie udekorować.