Gulasz w słoikach to nie tylko doskonały sposób na przechowywanie produktów zimą. Gotowy wek z gulaszem sprawia, iż możesz po niego sięgnąć zawsze wtedy, gdy masz na to ochotę! Zobacz jak przygotować własne weki, których zawartość będzie tak pyszna jak kuchnia z Twojego dzieciństwa.
Mięso pokrój w niedużą kostkę, a następnie oprósz mąką. Tak przygotowany produkt usmaż na patelni z dodatkiem oleju do momentu, aż mięso się zarumieni. Następnie pokrój cebulę w paski (nie musisz się przy tym starać).
Cebulę mieszaj z mięsem, pozostaw na małym ogniu i co jakiś czas podlewaj mieszankę wodą. W międzyczasie utrzyj w moździerzu owoce jałowca i majeranek, dodaj łyżeczkę papryki i chilli (jeśli wolisz ostrzej – dodaj 2 lub 3 łyżeczki). Utarte przyprawy wsyp do mięsa i dopraw solą.
Gotuj na małym ogniu dopóki mięso nie stanie się miękkie. Tak przygotowany gulasz przełóż do słoików, mocno zakręć i pasteryzuj przez 3-4 godziny. Po tym czasie wystarczy odłożyć słoje w bezpieczne miejsce do ostygnięcia.
Comments