Pyszny deser, robię go prawie co tydzień. Smakuje lepiej niż lody. Najlepszy deser, jaki próbowałam. Oto przepis.

Przepyszne ciasto z kakaowego biszkoptu przełożonego słodkim kremem z bitej śmietany i białej czekolady, podawane na zimno – jest lepsze niż lody!

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 125 g
  • cukier puder – 125 g
  • jajka – 5 szt.
  • woda – 40 ml
  • kakao – 25 g
  • cukier wanilinowy – 8 g (pół torebki)
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta

Składniki na krem:

  • słodka śmietana 30% – 400 g
  • czekolada biała – 125 g
  • mleko – 100 ml
  • miód – 75 g
  • cukier wanilinowy – 8 g
  • żelatyna – 10 g
  • woda – 50 ml

Składniki na polewę:

  • czekolada gorzka – 80 g
  • słodka śmietana 30% – 80 g

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. Jajka ubijaj z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa (powinno to zająć 10-12 minut). Dodaj sól i cukier wanilinowy, delikatnie wymieszaj.

Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao proszkiem do pieczenia. Mieszaj, kierując łyżkę „z dołu do góry”.

2 łyżeczki ciasta wymieszaj z wodą i wylej na pozostałe ciasto tak, aby płyn znalazł się przy brzegu miski. Ponownie wymieszaj całość „z dołu do góry”.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem (można go dodatkowo wysmarować tłuszczem). Wylej gotowe ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 12-15 minut.

Po upływie tego czasu wbij w ciasto patyczek. Jeżeli będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest gotowy.

Wyjmij go i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Potem przetnij go ostrożnie na 2 równe blaty. W razie potrzeby przytnij również krawędzie, by były idealnie proste.

Wyłóż boki kwadratowej foremki folią spożywczą lub pergaminem. Ułóż w niej jeden blat ciasta.

Następnie zabierz się za krem.

Rozpuść żelatynę w wodzie i pozostaw na kilkanaście minut do napęcznienia. Śmietanę ubij na sztywno, dodając wanilię. Umieść w lodówce. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i włóż do miski.

Mleko podgrzej na kuchence (nie dopuszczając jednak do wrzenia) i polej nim czekoladę. Odczekaj chwilę i wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.

Dodaj do niej miód i jeszcze raz bardzo starannie wymieszaj. Dodawaj małymi porcjami zimną bitą śmietanę, za każdym razem mieszając, aż krem będzie jednolity. Dodaj napęczniałą żelatynę.

Gotowy krem rozsmaruj na przygotowanym biszkopcie, wyrównaj i przykryj drugim blatem.

Na końcu przygotuj polewę czekoladową. Gorzką czekoladę posiekaj i umieść w misce. Podgrzej śmietanę (również nie dopuszczając do wrzenia) i polej nią czekoladę. Poczekaj minutę i wymieszaj rózgą kuchenną.

Polewę wylej na przygotowane ciasto i równomiernie rozprowadź. Możesz zrobić w polewie wzorki, np. widelcem lub specjalną łopatką do dekorowania z ząbkami.

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Aby ciasto ładnie się kroiło na porcje, należy zanurzyć nóż na chwilę w gorącej wodzie.

Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!