Pyszne warzywne gołąbki są hitem w mojej kuchni. Zrobisz je raz – nie przestaniesz ich jeść.
Gołąbki to danie znane i uwielbiane przez Polaków. Można jeść je z sosem pomidorowym, keczupem lub bez żadnych dodatków. Dzisiaj przedstawiamy wersję na tę potrawę, którą będą cieszyć się również wegetarianie i weganie.
Przepis jest niezwykle prosty, a smak gołąbków zachwyci nawet zażartych mięsożerców. Ponadto smakiem dania można delektować się nawet zimą, jeżeli zdecydujemy się na zrobienie większej porcji przysmaku do słoików.
Warzywne gołąbki na zimę
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 0,5 kg marchewki
- 1 burak ćwikłowy
- 2 papryki
- 1 cebula
- 3 żabki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 l wody
- 5 łyżek cukru
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 100 ml octu
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy kapustę. W tym celu umieszczamy ją w mikrofalówce na 10 minut, ustawiając niską moc. Po upływie tego czasu, oddzielamy poszczególne liście i odcinamy z nich twardą część.
Czas przygotować składniki do farszu: marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w paski, papryczkę chili w plasterki, cebulę siekamy w kostkę lub cienkie plastry.
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy do niej czosnek oraz resztę warzyw i dusimy do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Kiedy farsz ostygnie, zawijamy go w liście kapusty, tak jak tradycyjne gołąbki. Sterylizujemy słoiki i wkładamy do nich gotowe gołąbki. Buraki kroimy w paski i obkładamy nimi gołąbki.
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i cukier. Doprowadzamy zalewę do wrzenia i wyłączamy ogień. Następnie dolewamy ocet i mieszamy.
Comments