Pyszne warzywne gołąbki są hitem w mojej kuchni. Zrobisz je raz – nie przestaniesz ich jeść.

Gołąbki to danie znane i uwielbiane przez Polaków. Można jeść je z sosem pomidorowym, keczupem lub bez żadnych dodatków. Dzisiaj przedstawiamy wersję na tę potrawę, którą będą cieszyć się również wegetarianie i weganie.

Przepis jest niezwykle prosty, a smak gołąbków zachwyci nawet zażartych mięsożerców. Ponadto smakiem dania można delektować się nawet zimą, jeżeli zdecydujemy się na zrobienie większej porcji przysmaku do słoików.

Warzywne gołąbki na zimę

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 burak ćwikłowy
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 3 żabki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 l wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 100 ml octu
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy kapustę. W tym celu umieszczamy ją w mikrofalówce na 10 minut, ustawiając niską moc. Po upływie tego czasu, oddzielamy poszczególne liście i odcinamy z nich twardą część.

Czas przygotować składniki do farszu: marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w paski, papryczkę chili w plasterki, cebulę siekamy w kostkę lub cienkie plastry.

Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy do niej czosnek oraz resztę warzyw i dusimy do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

Kiedy farsz ostygnie, zawijamy go w liście kapusty, tak jak tradycyjne gołąbki. Sterylizujemy słoiki i wkładamy do nich gotowe gołąbki. Buraki kroimy w paski i obkładamy nimi gołąbki.

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i cukier. Doprowadzamy zalewę do wrzenia i wyłączamy ogień. Następnie dolewamy ocet i mieszamy.

Zalewamy gołąbki marynatą i pasteryzujemy słoiki przez 25 minut. Następnie wyjmujemy je, ustawiamy do góry dnem i okrywamy kocem.

Pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!