Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pączki jogurtowe przygotowywane są bez dodatku drożdży dlatego robi się je szybko i przyjemnie. Przygotuj dużą miskę i wymieszaj w niej jogurt naturalny, jajka, sól i cukier. Następnie dodaj 3 łyżki oleju i sodę oczyszczoną, wymieszaj.
Do masy dodawaj przesianą mąkę i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Kiedy ciasto będzie się kleić dodaj do niego więcej mąki, kiedy będzie zbyt twarde możesz dołożyć trochę jogurtu. Kulkę ciasta owiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj. Weź 2 szklanki o różnej wielkości. Na rozwałkowanym cieście wycinaj szklanką okręgi. Najpierw większą a wewnątrz niej wytnij mniejszy okrąg. W ten sposób powstaną klasyczne pączki z dziurką. Do dużego garnka wlej olej i go zagrzej.
Comments