Znikają z półmiska z szybkością błyskawicy – sprawdzony przepis na obłędne kotlety z piekarnika.

Pieczenie kotletów w piekarniku ma mnóstwo zalet, aby na przykład nie musieć stać przy patelni z pryskającym olejem. Pierwszą z nich jest fakt, gdy gotujemy dla większej firmy, piekarnik poradzi sobie dużo lepiej.

Pieczone jedzenie ma mniej kalorii, co sprawia, że jest zdrowsze dla naszego organizmy – to jest druga zaleta. Trzecia sprawa, przy pieczeniu w piekarniku olej staje się zbędny; znacznie ułatwia to czyszczenie i mycie naczyń.

Pokażę Wam jak poprawie upiec kotlet w piekarniku. Wynikiem będzie smaczna potrawa, a proste zasady sprawią, że sam proces przygotowania będzie łatwy i przyjemny.

Kotlety przedszkolne

W 100 mililitrach mleka namocz kilka kromek chleba. Zioła i jedną cebulę posiekaj dla smaku. Na grubej tarce zetrzyj jednego ziemniaka. Z jajkiem wymieszaj 500 gram mielonego mięsa. Te mieszankę dodaj do przygotowanych wcześniej składników.

Przypraw pieprzem i solą. Przez 8 minut mieszaj całość za pomocą rąk. Po wymieszaniu formuj placki, które mocz w bułce tartej. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, starannie ułóż kawałki placków. Upiec.

Upiec kotlety – gdzie i jak najlepiej?

Piekarnik 

Rozgrzewamy go do 200 stopni. Następnie na 5 min umieść w nim blachę do pieczenia z kotletami. Zmniejszamy po tym czasie temperaturę do 170-180 stopni. 30 minut to optymalny czas pieczenia. Aby kotleciki nie stracił kształtu, nie obracaj ich w piekarniku.

Kuchenka mikrofalowa 

W kuchence mikrofalowej przyrządzane kotlety będą umiarkowanie puszyste i soczyste. Przy mocy 800 watów pieczemy przez 7-8 minut.

Urządzenie Thermomix 

W trybie “Pieczenie” gotujemy kotleciki w urządzeniu Thermomix. Z każdej strony produkt piesze się po 15 minut.

Wymieniać składniki – tylko jak to robić?

Biały chleb, jeśli takiego nie ma w domu, można zastąpić na przykład grzankami, bułkami czy pieczywem chrupkim. Kasza manna lub bułka tarta to godna alternatywa dla mąki do panierowania. Dodanie kilka łyżek oleju roślinnego do mięsa mielonego sprawi, że kotleciki  uzyskają miękkość. Wlanie 100 mililitrów wody na blachę w środku pieczenia sprawi, że kotlety  będą szczególnie soczyste.

Kilogram mięsa mielonego – ile powstanie kotletów?

Otrzymuję się 12 kotletów średniej wielkości zgodnie z powyższym przepisem, wiec po obliczeniach z kilograma mięsa wyjdą 24 kotleciki. 70 gramów waży jeden kotlet.

Formowanie kotletów – dwa sposoby:

  1. Trochę gotowego mięsa mielonego zbierz łyżką. Kolejnym krokiem jest zwinięcie mięsa mielonego w kulkę w dłoni. Tak przygotowaną masę trzymamy w lewej ręce, po czym lekko dociskamy prawą ręką.
  2. Małą garść mięsa mielonego zbierz do miski. Najpierw należy zwilżyć dłonie wodą, aby bez problemu uformować nawet owalne kotlety.

Pieczone kotlety – podawanie

Ozdoby z sałaty, pomidorów, pikli i przypraw to coś co możemy spotkać w restauracjach. Inną opcją są na przykład przystawki – ryż czy makaron gryczany. Jednak sałatka ze świeżych warzyw i ziemniaki puree to najlepsza opcja z każdej możliwej.

Pyszny sos śmietanowy będzie idealnym uzupełnieniem dania: drobno posiekane zioła, posiekany czosnek wymieszać ze śmietaną. Dodajemy ulubione przyprawy, sól i pieprz. 15 minut przed końcem pieczenia wlewamy sos. Życzymy smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!