W tym roku przywiozłam z Turcji przepis na te pyszne tradycyjne kotlety. Uwielbiam ich smak, robię co każdy weekend

Te wyjątkowe kotlety to tradycyjny przepis kuchni tureckiej. Niezwykle aromatyczne i soczyste mięso w akompaniamencie grillowanych warzyw to prawdziwa uczta dla podniebienia.

SKŁADNIKI:

  • jagnięcina 200 g
  • mostek wołowy 400 g
  • cebula 100 g
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • woda 100 ml
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 0,5 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:

Na początek łyżeczkę soku z cytryny połącz z łyżeczką sody.

Do dużej miski włóż zmielone jagnięcinę i mostek wołowy. Dodaj do tego mieszankę sody i soku z cytryny i dokładnie połącz. Wyrabiaj mięso około 10 minut, aż będzie jednolite i lepkie.

Gdy farsz zacznie kleić się do dłoni powoli dolewaj wodę i kontynuuj wyrabianie mięsa kolejne 10 minut. Dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj następne 5 minut.

Tak przygotowany farsz uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na cały dzień. Mięso powinno być dobrze schłodzone i przejść smakiem.

Cebulę i czosnek drobno zetrzyj i dodaj na drugi dzień do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i umieść w lodówce na 2 godziny, aby przeszła aromatem czosnku i cebuli.

Wyjmij schłodzone mięso z lodówki i zacznij formować długie, podłużne kotleciki. Jeśli mięso zbyt klei się do rąk przygotuj miskę z wodą i maczaj w niej dłonie.

Tak uformowane kotlety smaż na patelni z obu stron aż nabiorą pięknego, złotego koloru.

Możesz podawać je z grillowanymi warzywami, z pieczywem, a także z ulubionymi dodatkami. Dzięki specjalnej recepturze mięso jest delikatne, soczyste i niezwykle aromatyczne.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!