W tym roku przywiozłam z Turcji przepis na te pyszne tradycyjne kotlety. Uwielbiam ich smak, robię co każdy weekend
20 384
Te wyjątkowe kotlety to tradycyjny przepis kuchni tureckiej. Niezwykle aromatyczne i soczyste mięso w akompaniamencie grillowanych warzyw to prawdziwa uczta dla podniebienia.
SKŁADNIKI:
jagnięcina 200 g
mostek wołowy 400 g
cebula 100 g
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
woda 100 ml
soda oczyszczona 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
Na początek łyżeczkę soku z cytryny połącz z łyżeczką sody.
Do dużej miski włóż zmielone jagnięcinę i mostek wołowy. Dodaj do tego mieszankę sody i soku z cytryny i dokładnie połącz. Wyrabiaj mięso około 10 minut, aż będzie jednolite i lepkie.
Gdy farsz zacznie kleić się do dłoni powoli dolewaj wodę i kontynuuj wyrabianie mięsa kolejne 10 minut. Dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj następne 5 minut.
Tak przygotowany farsz uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na cały dzień. Mięso powinno być dobrze schłodzone i przejść smakiem.
Cebulę i czosnek drobno zetrzyj i dodaj na drugi dzień do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i umieść w lodówce na 2 godziny, aby przeszła aromatem czosnku i cebuli.
Wyjmij schłodzone mięso z lodówki i zacznij formować długie, podłużne kotleciki. Jeśli mięso zbyt klei się do rąk przygotuj miskę z wodą i maczaj w niej dłonie.
Tak uformowane kotlety smaż na patelni z obu stron aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
Możesz podawać je z grillowanymi warzywami, z pieczywem, a także z ulubionymi dodatkami. Dzięki specjalnej recepturze mięso jest delikatne, soczyste i niezwykle aromatyczne.