Wielbiciele pikantnych dań z pewnością skuszą się na kwintesencję orientalnego smaku, jaką jest cukinia po koreańsku. Pikantna, marynowana cukinia rozpieści kubki smakowe domowników, a także gości, stając się hitem rodzinnych spotkań.
Kto powiedział, że smakiem marynowanych warzyw można cieszyć się wyłącznie zimą? Marynowana cukinia po koreańsku to szyba i smaczna przekąska, która wzbogaci smak grillowanych potraw i nie tylko, jak ją przygotować?
Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki, jeśli warzywo jest młode. Cukinię z dużymi pestkami, należy najlepiej wydrążyć, pozbywając się gniazd nasiennych i pokroić w pół plastry.
Pokrojona cukinie posolić i odstawić na co najmniej pół godziny. Marchewkę pokroić w wąskie i cienkie paski, również posolić i odstawić.
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, do czosnku wlać sok z cytryny, sos sojowy oraz miód, wszystko dokładnie wymieszać dodając między czasie przyprawy.
Cukinie oraz marchewkę odsączyć z nadmiaru wody. Cukinię i marchew wymieszać, następnie dodać gotowy dressing. olej rozgrzać na patelni i polać nim danie. Warzywa z sosami i olejem dokładnie wymieszać, włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Przekąskę podawać udekorowaną sezamem.
Comments