Znakomity i chrupiący kalafior – Oto przepis. Robię go 2 razy w tygodniu bo jest bardzo pyszny

Przepis na pełen aromatu kalafior z delikatnym środkiem, a chrupkim na zewnątrz.

Doskonale komponuje się jako dodatek do sałatki, makaronu czy mięsa. Można również go zjeść jako samodzielny posiłek, na przykład jako zdrową przekąskę lub lekką kolację.

Do przygotowania dania potrzebujesz:

  • 1 kalafior
  • 110g mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 15ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryczki chilli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Umyj kalafior, a następnie pokrój go na większe kawałki.

W głębszej patelni bądź garnku zagotuj 200ml wody. Wrzuć do niej kawałki kalafiora i gotuj przez 7-8 minut.

Teraz przyrządź mieszankę, w której obtoczysz warzywa. Najpierw w pierwszej misce wymieszaj ze sobą wszystkie sypkie produkty, a potem w drugiej misce ubij jajka z mlekiem.

Następnie zamocz kalafior kolejno w mące, jajku i znów w mące. Smaż kalafior na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gotowe!

Życzę smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!