Znudziła Ci się klasyczna szarlotka, a uwielbiasz smak jabłek pieczonych z cynamonem? Koniecznie wypróbuj ten przepis – dzięki niemu odkryjesz szarlotkę na nowo!
Składniki:
Kruche ciasto na wierzch i spód ciasta:
- 300g mąki pszennej (2 szklanki),
- kostka zimnego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 czubate łyżki cukru pudru,
- 4 jajka (same żółtka).
Nadzienie jabłkowe:
- 4-5 jabłek (około 1,1 kg),
- 2 pełne łyżki cukru,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- mała cytryna.
Pianka z budyniu:
- 4 jajka (białka),
- paczka cukru wanilinowego,
- 160 g cukru,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 2 paczki budyniu (śmietankowy lub waniliowy).
Przygotowanie:
Pieczenie szarlotki zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Zimną kostkę masła posiekać i wrzucić do dużej miski. Dodać 300 g mąki pszennej wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem koniecznie przesiać, aby nie było grudek.
Dodać cukier puder (również przesiać) i na końcu żółtka. Wszystkie składniki połączyć dłońmi i wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładkiego, zbitego ciasta. Przeciąć na większą i mniejszą część (około 60% i 40%), a następnie zawinąć każdą część w folię spożywczą i włożyć je na godzinę do zimnego miejsca, najlepiej zamrażalnika.
Gdy ciasto odpoczywa, czas zająć się jabłkami. Należy je umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w drobne cząstki – w zależności od upodobań.
Odsączyć od soku, przerzucić miąższ na patelnię i smażyć z sokiem z jednej wyciśniętej cytryny, cukrem oraz cynamonem. Jabłka ponownie wypuszczą sok – należy go odparować. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
W celu przygotowania pianki należy ubić białka na sztywno na wysokich obrotach. Następnie dodawać partiami oba cukry. Gdy masa będzie gładka i lśniąca, dosypać budynie w proszku (zmniejszyć obroty). Gdy składniki się połączą – dodać olej i dokładnie wymieszać.
Przygotować formę, wykładając ją papierem do pieczenia. Na jej dno zetrzeć na tarce większą część kruchego ciasta i włożyć do piekarnika na 10 minut, aby lekko podpiec. Następnie przełożyć masę jabłkową, a na to piankę. Przykryć wszystko pozostałą częścią startego ciasta.