Przepyszna szarlotka z budyniową pianką – To ciasto rozpływa się w ustach.

Znudziła Ci się klasyczna szarlotka, a uwielbiasz smak jabłek pieczonych z cynamonem? Koniecznie wypróbuj ten przepis – dzięki niemu odkryjesz szarlotkę na nowo!

Składniki:

Kruche ciasto na wierzch i spód ciasta:

  • 300g mąki pszennej (2 szklanki),
  • kostka zimnego masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru,
  • 4 jajka (same żółtka).

Nadzienie jabłkowe:

  • 4-5 jabłek (około 1,1 kg),
  • 2 pełne łyżki cukru,
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • mała cytryna.

Pianka z budyniu:

  • 4 jajka (białka),
  • paczka cukru wanilinowego,
  • 160 g cukru,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 2 paczki budyniu (śmietankowy lub waniliowy).

Przygotowanie:

Pieczenie szarlotki zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Zimną kostkę masła posiekać i wrzucić do dużej miski. Dodać 300 g mąki pszennej wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem koniecznie przesiać, aby nie było grudek.

Dodać cukier puder (również przesiać) i na końcu żółtka. Wszystkie składniki połączyć dłońmi i wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładkiego, zbitego ciasta. Przeciąć na większą i mniejszą część (około 60% i 40%), a następnie zawinąć każdą część w folię spożywczą i włożyć je na godzinę do zimnego miejsca, najlepiej zamrażalnika.

Gdy ciasto odpoczywa, czas zająć się jabłkami. Należy je umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w drobne cząstki – w zależności od upodobań.

Odsączyć od soku, przerzucić miąższ na patelnię i smażyć z sokiem z jednej wyciśniętej cytryny, cukrem oraz cynamonem. Jabłka ponownie wypuszczą sok – należy go odparować. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

W celu przygotowania pianki należy ubić białka na sztywno na wysokich obrotach. Następnie dodawać partiami oba cukry. Gdy masa będzie gładka i lśniąca, dosypać budynie w proszku (zmniejszyć obroty). Gdy składniki się połączą – dodać olej i dokładnie wymieszać.

Przygotować formę, wykładając ją papierem do pieczenia. Na jej dno zetrzeć na tarce większą część kruchego ciasta i włożyć do piekarnika na 10 minut, aby lekko podpiec. Następnie przełożyć masę jabłkową, a na to piankę. Przykryć wszystko pozostałą częścią startego ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut, aż do zarumienienia wierzchu. Dla smaku i ozdoby można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!