Ten przepis na udka z kapustą zachwyci każdego – Znikną w oka mgnieniu. Każdy poprosi o dokładkę
Marzysz o ugotowaniu mięsa, którym zachwycą się wszyscy Twoi goście? Chcesz aby danie było dietetyczne, a jednocześnie bardzo łatwe w przyrządzaniu?
Dobrze trafiłeś/aś! Ten przepis na pyszne, proste, niskokaloryczne udka z kapustą zachwyci Ciebie i Twoich znajomych. Dodatkowo jest to danie, które nadaje się nie tylko na obiad, świetnie smakuje o każdej porze dnia.
Składniki (dla 4-6 osób)
- 1 kilogram białej kapusty,
- 4 udka z kurczaka,
- 1 marchewka,
- 1 lub 2 cebule (wedle uznania),
- 1 lub 2 ząbki czosnku (jw.),
- 1 łyżeczka sosu adżika / pasty paprykowej / pasty pomidorowej,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 30g masła,
- sól.
Marynata: wymieszaj sos adżika z 1 łyżką oleju słonecznikowego i czosnkiem uprzednio przeciśniętym przez praskę.
Udka umyj, oczyść z nadmiaru tłuszczu i podziel na dwie części. Mięso dokładnie wymieszaj z przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
W tym czasie przygotuj kapustę. Przygotuj dużą miskę i wrzuć do niej poszatkowaną cebulę. Zetrzyj marchew, poszatkuj kapustę i wymieszaj z cebulą. Całość posól do smaku, a na koniec polej łyżką oleju słonecznikowego.
Po upływie czasu marynowania mięsa rozłóż warzywa równomiernie w rękawie do pieczenia, a następnie ułóż na nich mięso, tak aby było na kapuście. Masło ułóż na wierzchu.
Comments