Gołąbki w wersji rumuńskiej – lepsze od tradycyjnych. Uwielbiam ten smak. Każdy się zajada

Gołąbki spotykane są w kuchniach wielu krajów, jednak w każdym z nim przyrządzane są w trochę inny sposób. W poniższym przepisie znajdziesz propozycję na wersję rumuńską.

Do jej przygotowania można wykorzystać zarówno mięso z wieprzowiny, wołowiny, jak i z indyka. Jednak, aby uzyskać najbardziej soczyste danie, najlepszym wyborem będzie użycie wieprzowiny lub mielonej wołowiny.

Składniki:

  • świeża kapusta – 1 główka
  • mięso wieprzowe (lub mielona wołowina) – 250 g
  • ryż – 100 g
  • marchewka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • woda – pół szklanki
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • śmietana – 2 łyżki
  • twardy ser – 100 g
  • pomidory – 2 sztuki
  • średnie ząbki czosnku – 4 sztuki
  • pęczek koperku (lub pietruszki)

Przygotowanie:

Włóż kapustę do mikrofalówki na 7-10 minut (wcześniej usuń ostrożnie jej głąb). Ułatwi to oddzielanie liści. Po wyjęciu kapusty, opłucz ją w zimnej wodzie. Teraz oddzielanie liści powinno być łatwiejsze. Ugotuj ryż na półtwardo.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!