Ta propozycja miodowych pierniczków jest zupełnie inna. Wykonuje się ją na patelni, w zaledwie 30 minut. Smak i konsystencja deseru, a zarazem prostota jego wykonania sprawi, że często będziemy wracać do tego niesamowitego przepisu.
Do dużego garnka wlewamy tyle wody, aby można było umieścić w nim mniejszy garnek, a woda nie wylewała się. Ustawiamy na kuchence i gotujemy wodę. W mniejszym garnku umieszczamy miód, masło, jajka, szczyptę soli. Mieszamy składniki mikserem nad gotującą się wodą, do momentu dokładnego połączenia się składników.
Pod koniec dodajemy sodę. Do pieniącej się masy wsypujemy trochę mąki i mieszamy. Odstawiamy całość do lekkiego przestygnięcia. Następnym etapem jest dodanie pozostałej mąki i zagniecenie ciasta na stolnicy lub desce. Ciasto dzielimy na 8 równych części.
Każdą rozwałkowujemy na płaskie, okrągłe placki, które smażymy na lekko nagrzanej i suchej patelni przez około 1-2 minut z obu stron. Skondensowane mleko mieszamy ze śmietaną. Tak przygotowaną masą smarujemy równomiernie placki, układając jeden na drugim. Ostatnią warstwą powinien być krem.
Comments