Płatki drożdżowe – niedoceniany dodatek do codziennych posiłków

Dbając o zdrowie, chętnie jemy zrównoważone posiłki, które mają nie tylko odpowiednią ilość kalorii, ale też zawierają witaminy i minerały. Zbilansowana dieta jest kluczem do zachowania zdrowia i piękna. Każdy z nas może wprowadzić nowe składniki do swoich posiłków, aby smakowały one lepiej, ale też były bardziej odżywcze.

Jednymi z bardziej niedocenianych dodatków, które można łatwo zaadoptować w swojej diecie, są płatki drożdżowe. Co warto o nich wiedzieć?

Czym są płatki drożdżowe?

Drożdże służą w procesie fermentacji i sprawiają, że przygotowane ciasto z mąki wyrasta wyższe, pulchniejsze i dobrze napowietrzone. A zatem jakie działanie mają płatki drożdżowe? Ku zaskoczeniu wielu osób, ten produkt nie może fermentować, ponieważ jest nieaktywny biologicznie. Nie użyjemy go więc do ciasta, jak tradycyjnych drożdży w stanie aktywnym.

Płatki drożdżowe jak nazwa wskazuje, różnią się też formą. Tradycyjne drożdże kupimy w kostce, która jest lekko wilgotna i przypomina bryłkę pasty. Oczywiście dostępne są też sproszkowane drożdże, ale i one mają inną konsystencję, a przede wszystkim odmienne właściwości. Płatki swoim wyglądem przypominają drobno starty żółty ser, dlatego czasem mówi się o nich jak o wegetariańskim serze.

Ciekawy jest również ich smak. Można go przyrównać do słodkiej, orzechowej nuty. Zatem możemy ich używać jako dodatek podnoszący wartość spożywanych potraw, ale też jako przyprawę, która podkreśli i wzmocni smak dania. Niektórzy eksperci mówią nawet, że płatki drożdżowe można przyrównać do smaku umami.

Cenne właściwości prozdrowotne płatków drożdżowych

Ten niepozorny dodatek do potraw ma naprawdę wiele zdrowotnych właściwości. Jest źródłem cennych witamin i minerałów, a także białka, błonnika i węglowodanów. Płatki drożdżowe to pełnowartościowe proteiny, które są potrzebne w każdej diecie. W dietach wegańskich i wegetariańskich mogą zastąpić proteiny z produktów odzwierzęcych i mięsa.

Ponieważ zawierają sporą ilość błonnika, polecane są osobom z problemami układu pokarmowego. Ponadto w płatkach znajdziemy witaminy z grupy B, które mają wpływ na działanie układu nerwowego, kondycję skóry, włosów i paznokci. Co ciekawe w ich składzie chemicznym występuje też witamina D, nazywana witaminą wspierającą odporność.

Są też cennym źródłem kwasu foliowego, który zalecany jest zwłaszcza kobietom w ciąży, ponieważ wspiera zdrowy rozwój dziecka w łonie matki. Warto jednak pamiętać, że kwas foliowy jest ważnym składnikiem dla wszystkich osób, choć kobiety w ciąży powinny spożywać większe jego ilości.

W płatkach znajdziemy też różne minerały. Między innymi są to: żelazo, cynk, magnez, chrom i wapń. Wspierają one układ odpornościowy, poprawiają metabolizm, ale i pracę serca czy mózg. A nawet poprawiają działanie układu nerwowego i poprawiają stan kości.

Warto wiedzieć, że są one też cennym źródłem aminokwasów. Z nich zbudowane są wszystkie komórki ciała i DNA. Zatem jest to bardzo ważny składnik, którego ludzki organizm sam nie wyprodukuje, a więc trzeba go dostarczać z pożywienia.

Kto może, a kto nie powinien korzystać z płatków w kuchni?

Jak z każdym nowym produktem spożywczym, możemy mieć wątpliwości czy możemy go używać. Zawsze przeciwwskazaniem będzie alergia lub nietolerancja na drożdże. Także osoby, które chorują na zakażenia grzybicze, zwłaszcza układu pokarmowego nie mogą spożywać płatków. Jeżeli mamy wątpliwości, zawsze dobrze jest skonsultować je z lekarzem lub dietetykiem.

A kto może spożywać ten produkt? W ograniczonych ilościach zalecany jest wszystkim innym osobom. Zwłaszcza weganom i wegetarianom. Osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję na gluten, powinni sprawdzić skład produktu przed zakupem. Choć w płatkach drożdżowych nie ma glutenu, to mogą one zawierać śladowe ilości słodu jęczmiennego albo mąki pszennej, które już ten składnik zawierają. Natomiast osoby na diecie bezmlecznej lub bez laktozy mogą spokojnie zjadać ten produkt.

Polecane są również w diecie bez soli. Jako przyprawa mogą wzbogacić smak potrawy, ale nie zawierają sodu. Dlatego mogą je spożywać np. osoby chorujące na nadciśnienie.

Czy dzieci też mogą je jeść? Ze względu na delikatny i wciąż rozwijający się układ pokarmowy, nie są one polecane najmłodszym. Jednak starsze dzieci i nastolatkowie, z powodzeniem mogą spożywać ten składnik. Aczkolwiek jeśli nie mamy pewności czy dziecko jest już w odpowiednim wieku, warto skonsultować wprowadzenie płatków do diety z lekarzem rodzinnym.

Jak jeść płatki drożdżowe?

Skoro płatki drożdżowe to przyprawa, to jak powinniśmy je jeść? Przede wszystkim nie można jeść ich za dużo. Eksperci ostrzegają, że ilość 3 łyżeczek dziennie dla dorosłej osoby będzie wystarczająca. Jednak, kiedy korzystamy z konkretnego przepisu, warto się do niego stosować. Mimo że są one określane mianem super foods, nie można ich zjadać w nielimitowanej ilości.

Są jednak produktem dość uniwersalnym i możemy je dodawać do różnych potraw. Świetnie sprawdzą się jako zagęstnik do zup i sosów. Można je dodać do panierki kotletów warzywnych i mięsnych. A nawet zmiksować z orzechami, aby uzyskać „parmezan”. Występują też jako dodatek do past i pasztetów warzywnych, posypka do sałatek, a nawet ziemniaków. Dobrze doprawią dania makaronowe, a nawet dosolą kanapki. Najbardziej są polecane do dań wytrawnych i na słono, ze względu na smak umami, którego nadają potrawą.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!