Ostatnim hitem w mojej kuchni są mięciutkie placuszki jagodowe z ciastem kefirowym, które są naprawdę obłędne! W moim domu uwielbiają je wszyscy, zarówno mąż, jak i dzieci. Goście również je zachwalają i zawsze proszą o dokładkę.
Składniki starczą na jakieś 12 – 14 placuszków.
Pierwszym etapem przygotowywania naszych placuszków będzie zrobienie ciasta. Musisz jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki, oczywiście z wyłączeniem jagód. Po wymieszaniu wszystkich produktów powinnaś uzyskać średnio gęstą masę o jednolitej konsystencji.
Na środek masy wsyp kilka jagód lub innych owoców, a następnie połącz ze sobą krawędzie ciasta tak, by placuszek się nie rozpadł. Tak przygotowane ciasto szybko połóż na rozgrzanej wcześniej z olejem patelni.
Wszystkie placuszki powinnaś smażyć pod pokrywką przez około 3 minuty na każdą stronę. Pamiętaj, by ogień nie był za duży, bo ciasto się przypali, a w środku będzie jeszcze surowe. Usmażone placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.