Placuszki z jagodami, które uwielbiają wszyscy. Po prostu zakochałam się w ich smaku. Idealny przepis
Jagody są jednymi z moich ulubionych owoców sezonowych. Zawsze, gdy zaczynają się zbiory, pędzę do sklepu i zabieram się za robienie moich ulubionych przepisów.
Ostatnim hitem w mojej kuchni są mięciutkie placuszki jagodowe z ciastem kefirowym, które są naprawdę obłędne! W moim domu uwielbiają je wszyscy, zarówno mąż, jak i dzieci. Goście również je zachwalają i zawsze proszą o dokładkę.
Składniki, których potrzebujesz:
- kefir – 400 ml
- cukier biały – 2 łyżki stołowe
- mąka pszenna – 400 g
- jagody – 400 g (możesz wybrać także inne owoce)
- olej słonecznikowy – 1 łyżka stołowa
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- sól – 0,5 łyżeczki
Składniki starczą na jakieś 12 – 14 placuszków.
Jak przygotować placuszki?
Pierwszym etapem przygotowywania naszych placuszków będzie zrobienie ciasta. Musisz jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki, oczywiście z wyłączeniem jagód. Po wymieszaniu wszystkich produktów powinnaś uzyskać średnio gęstą masę o jednolitej konsystencji.
W kolejnym etapie trochę się pobrudzisz, ale przepis jest tego wart. Wysyp na rękę trochę mąki, a drugą dłonią za pomocą łyżki stołowej nałóż trochę ciasta.
Na środek masy wsyp kilka jagód lub innych owoców, a następnie połącz ze sobą krawędzie ciasta tak, by placuszek się nie rozpadł. Tak przygotowane ciasto szybko połóż na rozgrzanej wcześniej z olejem patelni.
Wszystkie placuszki powinnaś smażyć pod pokrywką przez około 3 minuty na każdą stronę. Pamiętaj, by ogień nie był za duży, bo ciasto się przypali, a w środku będzie jeszcze surowe. Usmażone placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Comments