Wyjątkowe chorwackie jogurtowe placuszki – bez drożdży: ciasto nie pochłania tłuszczu, są miękkie i świetnie smakują
1 597
Chorwackie jogurtowe placuszki nie zawierają drożdży, mają delikatną strukturę oraz bardzo dobry smak.
Receptura chorwacka sprawia, iż ciasto nie pochłania tłuszczu, poza tym jest łatwe w przygotowaniu i z chęcią się do niego wraca.
Składniki:
400 g mąki pszennej
300 ml jogurtu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cukru
olej do smażenia
Wykonanie:
Przygotować średnią miskę, włożyć do niej jogurt i wsypać sól, wymieszać składniki. Następnie należy do jogurtu wsypać cukier i sodę oczyszczoną oraz znowu połączyć składniki mieszając. Pod koniec dodawać stopniowo mąkę. Zagnieść dokładnie ciasto.
Kolejny krok polega na tym, że trzeba ukształtować ciasto w rulon i pokroić go na mniej więcej jednakowe części. Następnie zrobić z ciasta małe kulki i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Kulki rozwałkować na kształt patelni, w międzyczasie rozgrzać olej, i na nim smażyć placki z jednej i z drugiej strony.
Usmażone placki odłożyć na papierowych serwetkach, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po chwili pyszne placki można podawać.