To trochę inna wersja tradycyjnych polskich placków, ale z pewnością przypadnie wam do gustu. Jej zaletą jest to, że nie trzeba długo stać w kuchni, aby przygotować wszystkie składniki. Potrawa nadaje się na obiad jak i ciepłą kolację dla całej rodziny.
Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Można je także pokroić w cienkie talarki jak na chipsy.
Cebulę obierz i posiekaj drobno. Wymieszaj ją w jednej misce z ziemniakami. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj składniki.
W niewielkiej misce połącz całe jajko, białko jajka, łyżkę mąki i przyprawy. Dodaj powstałą masę do ziemniaków i pomieszaj wszystko dokładnie.
Naczynie przykryj przykrywką. Placek powinien się smażyć na małym ogniu przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Po tym czasie placek należy przełożyć łopatką lub za pomocą talerza na drugą stronę i smażyć przez kolejne 15 minut.
Potrawę możesz jeszcze posypać z wierzchu ziołami. Placek możesz już dzielić na porcje i podawać na stół. Smacznego!
Placek z ziemniakami i serem nie wymaga specjalnych umiejętności.
Comments