Gdy wykonasz ten przepis – już nigdy nie kupisz nic gotowego. Bez konserwantów i innych spulchniaczy i wypełniaczy smaku.

Włoskie ciasto – łatwe, szybkie w przygotowaniu i smaczne.

Szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom szarlotki oraz wszelkich wypieków z dodatkiem jabłek. Prosty przepis gwarantuje, że nawet niedzielny kucharz poradzi sobie z przygotowaniem tego ciasta i będzie mógł pochwalić się domowymi wypiekami własnego autorstwa.

Składniki:

  • cztery jabłka,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 140 g cukru,
  • dwa żółtka,
  • 125 ml mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 g masła,
  • łyżeczka soli.

Sposób wykonania

Od podanej ilości cukru odsyp 3 łyżki. Pozostałą ilość dodaj do żółtek i ubijaj do całkowitego połączenia. Poprawnie ubita masa powinna przypominać biały kolor.

W kolejnym etapie należy rozpuścić masło w ciepłej kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Połowę ostygniętego, płynnego masła należy dodać do wcześniej ubitych żółtek i wszystko razem wymieszać.

Następnie trzeba dodać mleko i dalej mieszać aż do połączenia się składników.

Kolejnym składnikiem jest mąka – należy ją porcjami dodawać do ciasta i delikatnie mieszać, aż do całkowitego połączenia. Tak samo postępujemy z proszkiem do pieczenia.

Przygotowaną formę do pieczenia (odpowiednia będzie np. tortownica) należy wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Do foremki wlewamy ciasto.

Obrane jabłka trzeba pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dowolne kształty – mogą to być plastry lub kliny. Tak przygotowane kawałki owocu należy rozłożyć na wierzchu ciasta.

Pozostałą część rozpuszczonego masła wylewamy na jabłka i posypujemy trzema łyżkami cukru. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!