Gdy wykonasz ten przepis – już nigdy nie kupisz nic gotowego. Bez konserwantów i innych spulchniaczy i wypełniaczy smaku.
Włoskie ciasto – łatwe, szybkie w przygotowaniu i smaczne.
Szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom szarlotki oraz wszelkich wypieków z dodatkiem jabłek. Prosty przepis gwarantuje, że nawet niedzielny kucharz poradzi sobie z przygotowaniem tego ciasta i będzie mógł pochwalić się domowymi wypiekami własnego autorstwa.
Składniki:
- cztery jabłka,
- 180 g mąki pszennej,
- 140 g cukru,
- dwa żółtka,
- 125 ml mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g masła,
- łyżeczka soli.
Sposób wykonania
Od podanej ilości cukru odsyp 3 łyżki. Pozostałą ilość dodaj do żółtek i ubijaj do całkowitego połączenia. Poprawnie ubita masa powinna przypominać biały kolor.
W kolejnym etapie należy rozpuścić masło w ciepłej kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Połowę ostygniętego, płynnego masła należy dodać do wcześniej ubitych żółtek i wszystko razem wymieszać.
Następnie trzeba dodać mleko i dalej mieszać aż do połączenia się składników.
Kolejnym składnikiem jest mąka – należy ją porcjami dodawać do ciasta i delikatnie mieszać, aż do całkowitego połączenia. Tak samo postępujemy z proszkiem do pieczenia.
Przygotowaną formę do pieczenia (odpowiednia będzie np. tortownica) należy wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Do foremki wlewamy ciasto.
Obrane jabłka trzeba pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dowolne kształty – mogą to być plastry lub kliny. Tak przygotowane kawałki owocu należy rozłożyć na wierzchu ciasta.
Comments